Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Keizerskroon 'Rubra Maxima'

Foto: Keizerskroon 'Rubra Maxima'

Genieten geblazen als deze keizerlijke plant in het vroege voorjaar in een paar weken tijd met bruut geweld uitgroeit tot een van grootste en mooiste bloembollen. Een hoogtepunt in elke voorjaarstuin. De zomerse omstandigheden zijn hier niet ideaal voor de uit Turkije en Iran afkomstige keizerskroon waardoor zij meestal na een paar jaar verdwijnt. Wilt u wel proberen de bol over te houden rooi haar dan zo snel mogelijk nadat het blad is afgestorven en bewaar haar boven de 20 graden tot het planten in oktober.

Ze verlangen een vruchtbare grond die niet te vochtig of alkalisch is wil men steeds opnieuw jaarlijks bloemen bekomen.

Plant ze vroeg in het najaar (begin oktober) op een diepte van 15-25 cm diepte (tot 3 maal de grootte van de bol en meer).

Fritillaria is een geslacht met 85 soorten winterharde bolgewassen die men in de noordelijk gematigde streken in het wild aantreft. Hij komt voor in vochtige weiden langs de rivieren. De keizerskroon is afkomstig uit Afghanistan en door Dodoens in 1575 uit Constantinopel naar Wenen gebracht. De bloemen hebben binnenin een grote, ronde honingvlek. De meeste soorten worden gekweekt in botanische tuinen en in privé-collecties, en een paar in de gewone tuinen. De stengel maakt bij het opkomen een merkwaardige kronkelende beweging. Na de bloei staat die flink rechtop, steekt zijn fraai gevormde vruchtdoos omhoog. Uit de vruchtdoos komen vele platte zaden tevoorschijn die door wind en water worden verspreid.
Fritillaria imperialis 'Rubra Maxima' is heel mooi in combinatie met bronskleurige of scharlakenrode muurbloemen. Of plant ze eens in combinatie met bladplanten als Hosta en Rodgersia. Na de bloei van de kievitsbloem bedekken de bladplanten dan het afstervende blad van het bolgewas.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 90 cm
Kleur
  •