MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Nieskruid 'Yellow Lady'

Helleborus orientalis 'Yellow Lady'  • 

Foto: Nieskruid 'Yellow Lady'

Helleborus orientalis ‘Yellow Lady’, ook wel Stinkend nieskruid genoemd, heeft een sierlijk, enigszins stijf overhangend blad. De schotelvormige, roomgeel-groene bloemen zitten aan stelen en bloeien van januari tot in april. Goed te gebruiken in allerlei soorten borders en beplantingen. Vooral goed te gebruiken als weefplant, omdat de plant met het blad goed afsteekt tegen andere planten. Na de bloei blijft het blad nog lang een sierlijke waarde behouden, qua structuur dan. De uitgebloeide bloem is niet de moeite waard. Helleborus orientalis ‘Yellow Lady’ is een magneet voor insecten en vlinders. De plant is wintergroen.

'Yellow Lady' is een sterke plant voor in de zon of halfschaduw. Het is een plant die al vroeg in het seizoen blad begint te maken. Geef deze daarom ofwel een vrije standplaats tussen lagere planten, of een plek tussen hogere grassen. In het vroege voorjaar verschijnen de trompetvormige bloemen. Afhankelijk van de buurplant, wordt deze plant zo’n 60 cm hoog. Er volgt een aantrekkelijke bloei van 6 tot 10 weken, waarna de bloemen bruin verwelken. Gecombineerd met wat lagere planten krijg je mooie combinaties.

Onderhoud:

Deze Helleborus heeft weinig eisen. Na de bloei is het mogelijk om de plant terug te knippen, maar iets langer wachten en je kunt de bloemstelen er gewoon uit pakken. In de laatste wintermaanden of het vroege voorjaar ruim je het overgebleven, verwelkte blad op. Hiermee kan weer een nieuw seizoen beginnen.

Er zijn wel voorwaarden voor mooie gezonde planten, namelijk absoluut geen natte voeten in de winter, maar dan ook geen droge schaduw. Plant ze ook niet op een winderige plek. Geef hun eerder een vruchtbare, humusrijke en goed doorlatende grond en strooi in de lente een laagje compost, verrijkt met organische meststoffen eromheen. Plant ze niet dieper dan de pot waar ze in stonden (laat de knop altijd boven de grond) en vermijd nadien het verplanten. Moeten ze toch verzet worden is eind augustus/begin september de beste periode.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend