MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Nieuw-Zeelandse spinazie Nieuw-Zeelandse spinazie Nieuw-Zeelandse spinazie

Groeit in 448 tuinen

Latijnse naam
Tetragonia tetragonioides
Andere benamingen
spinazie
Hoogte
1 - 80 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Nieuw-Zeelandse spinazie produceert een dik blad dat als spinazie bereid wordt. Het is een dankbare groente om in je moestuin te telen.

Nieuw-Zeelandse spinazie is niet alleen erg lekker, maar de speciale bladstructuur heeft ook een decoratieve waarde.
Het is, vooral in de zomer, een uitstekende vervanger voor spinazie. Daar waar gewone spinazie niet houdt van warm en droog weer, is de Nieuw-Zeelandse spinazie uitgerekend dol op echt zomerweer. Deze teelt is dan ook een uitstekend alternatief voor de zomerspinazie.
Aanvankelijk groeit de plant vrij traag. Eens de groei echter op dreef is, is ze niet meer te stuiten en ook het onkruid is er dan niet meer tegen opgewassen. De plant vormt tot 1 meter lange scheuten, die deels liggen, deels rechtopstaan, en zacht vlezige bladeren die lijken op spinaziebladeren. In de bloeitijd vormt hij vierkantige zaden.
Omdat de plant langzaam groeit en de oogst van de groeitoppen en de bladeren zeer arbeidsintensief is, vindt de teelt van Nieuw-Zeelandse spinazie niet op grote schaal plaats.


Gebruik :
Het blad en de jonge stengeltoppen worden op dezelfde manier bereid als bij spinazie.


Zaaien:
Nieuw-Zeelandse spinazie wordt vaak binnen voorgezaaid in potten. De zaden bevinden zich met 3 tot 5 samen in een harde, gedoornde vrucht. Omdat het zaad daardoor heel traag kiemt wordt het vooraf gedurende 24 uur in het water gelegd. Per pot leg je een tweetal vruchten. Na de opkomst enkel het sterkste plantje overhouden. Vanaf half mei mag je dan in de volle grond gaan uitplanten.
Nieuw-Zeelandse spinazie neemt heel veel plaats in met plantafstanden van 75 à 100 cm (80 x 80) in alle richtingen.
Ook ter plaatse zaaien behoort tot de mogelijkheden. Wachten tot eind mei. Om de 80 cm worden 2 tot 3 vruchten in een kuiltje gelegd. Na de opkomst behoud je enkel de krachtigste planten.


Standplaats:
Nieuw-Zeelandse spinazie houdt van vruchtbare humusrijke gronden en het gewas is dankbaar voor een stevige kompost bemesting.


Oogst:
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. De opbrengst per plant is groot.

Berichten over deze plant