MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Schorseneer

Groeit in 526 tuinen

Latijnse naam
Scorzonera hispanica
Andere benamingen
winterasperge, armeluisasperge, keukenmeidenverdriet, huisvrouwenleed
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur

Algemene omschrijving

De schorseneer (Scorzonera hispanica) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd maar na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd. Bijnamen die ook aan de verwante paarse morgenster (Tragopogon porrifolius) of haverwortel worden gegeven.
Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' (of 'armeluisasperge') en winterstaaf. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.
De schorseneer wordt na het schillen in stukjes gesneden en gekookt, met een scheutje azijn om verkleuring tegen te gaan. In verband met het kleverige melksap worden bij het schillen keukenhandschoenen gedragen. Ze kunnen ook onder water met wat azijn geschild worden; dit voorkomt het uittreden van de melksap en dus verkleuring van handen en wortel.

Bron: wikipedia

---

In de tuin

De schorseneer heeft een lichte humusrijke grond nodig om uit te groeien to een mooie lange schorseneer zonder vertakkingen. Op zware grond krijgt de schorseneer vertakkingen. Voor de smaak heeft dat geen gevolgen maar soms valt het dan niet mee om nog wat hele stukken schorseneer over te houden.

Schorseneren groeien en ontkiemen langzaam. Het kan dus helpen om daar een gewas naast te zaaien dat wel snel groeit zoals radijsjes of sla. Zo kun je zien waar de schorseneren zouden moeten staan tussen het onkruid dat er zeker zal groeien.

De bekendste schorsenerenrassen:

Duplex
Hoffmanns Schwarze Pfahl
Lange Jan’
Triplex’ (=’Géante de Russie’)
Verbeterde Reuzen Nietschieters’.
VRN Enorma

Eigenlijk is er vrij weinig keuze in schorseneerrassen. Kom je nog andere rassen tegen? Mail het dan zeker even naar okke@schorseneren.nl

Schorseneren zaaien

Nogmaals zorg voor lekker losse grond. Spit ruim van te voren 2 spades diep. Voor de professionele moestuinder: flink diep de grondfrees erover zodat de grond lekker los is.

Schorseneren zaai je in april of mei. Zaai de schorseneren in rijen met een afstand van 25 tot 30 centimeter tussen de rijen. Leg om de 4 centimeter een zaadje. Dun de zaden uit zodat er om iedere 8 centimeter een plant komt. Zorg nu dat alles netjes onkruidvrij blijft. Nu komt het aan op geduld.

Schorseneren oogsten

Schorseneren zijn eind oktober voor het eerst te oogsten. Oogst ze met een spitvork maar pas op. Ze breken best snel! Als je het echt helemaal netjes wil doen graaf dan een geul aan de zijkant waarmee je de lange wortels aan de zijkant uit het bed kan halen. Zelf heb ik daar het geduld niet voor en ik gebruik dus gewoon de spitvork.

Het mooie is dat het oogstseizoen van schorseneren van oktober doorloopt tot eind maart. Deze geweldige groente kun je dus oogsten op het moment dat er verder maar heel weinig lekkers uit de eigen moestuin komt! De enige bedreiging van deze oogst is de vorst. De schorseneer kan daar prima tegen maar je krijgt ze dan de grond niet meer uit.

Haal dus een voorraad schorseneren uit de grond voor de vorst. Je kunt ze bewaren in een bak met vochtig zand. Als je dat op een koele plaats doet kun je maanden vooruit.

 

Bron: http://www.schorseneren.nl/in-de-tuin/

Berichten over deze plant