Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Teunisbloem (Gewone of Middelste)

Oenothera biennis  • 

Foto: Teunisbloem (Gewone of Middelste)

Teunisbloem (Gewone of Middelste)
Foto: Teunisbloem (Gewone of Middelste)
Teunisbloem (Gewone of Middelste)

De middelste teunisbloem of gewone teunisbloem (Oenothera biennis) is een tweejarige, tot 1,5 (meestal tot 1,2) m hoge plant uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). In het eerste jaar ontwikkelen zich de vlezige wortels en de bladrozetten.
In het tweede jaar volgen in de zomer de vertakte, tot 2 m hoog reikende bloeistengels met de felgele bloemen. Uit de bloemen rijpen de waardevolle zaden.
Een bijzonderheid van de teunisbloem is dat de plant pas ‘s avonds, als het gaat schemeren, zijn bloemen opent. De bloemen trekken met hun heerlijke geur nachtvlinders aan. Pas in de vroege morgen sluiten de bloemen zich weer (vaak verwelken ze dan ook).
De gewone teunisbloem is rijk aan gamma-linolzoren, een essentieel vetzuur.

De gele bloemen hebben vier kroonbladen. Ze hebben zowel stamper als meeldraden. De bloeiperiode loopt van juni tot september. De groene kelkbladen zijn na de opening van de bloem teruggeslagen. De stijl is tot 1,5 cm lang.
De stengel- en schutbladen zijn drie tot vier maal zo lang als breed. De bloemen gaan 's avonds vanaf zes à zeven uur open. De bloemen zijn iets kleiner dan die van de grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala). De top van de bloeiwijze staat ook in het begin rechtop.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw

 

2 varieteiten van deze plant