MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Steenanjer +

Groeit in 1059 tuinen

Latijnse naam
Dianthus deltoides
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

De steenanjer of Zwolse anjer (Dianthus deltoides) is een vrij kort levende vaste plant, die behoort tot de anjerfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Ook is de plant wettelijke beschermd. De plant komt van nature voor in Eurazië. De steenanjer wordt ook gebruikt in siertuinen en is vandaaruit ook wel verwilderd. Voor de siertuin zijn verscheidene cultivars beschikbaar. Deze soort wordt soms foutief heideanjer genoemd.

De plant wordt 20-45 cm hoog en heeft een kort stekelharige stengel. De blauwgroene bladeren zijn 1-2,5 cm lang en 1-1,5 mm breed.

De steenanjer bloeit van juni tot de herfst met rode, langgesteelde, 1-2 cm grote bloemen, die een donker gekleurde ring en lichter gekleurde vlekjes hebben. De bloemen staan alleen of in een wijd vertakt bijscherm.
Varieteit 'Albiflorus' heeft witte bloemen.

De vrucht is een eenhokkige doosvrucht.

De plant komt voor op droge, matig voedselarme zandgrond in laag grasland en is vrij algemeen in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht en Dinkel. De in de grensstreek van Westerwolde en op enkele plaatsen in de binnenduinen voorkomende planten zijn vermoedelijk verwilderde planten.
 

Berichten over deze plant