MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Rozemarijn

Rozemarijn
Foto: Rozemarijn
Foto: Rozemarijn
  • Standplaats: volle/halve zon
  • Grondsoort: droge, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: maart – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: heeft bij vorst bescherming nodig

Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en niet echt winterharde heester. Aan zee zal de struik het redelijk goed doen, in het binnenland zal ze vaak invriezen en niet altijd weer goed uitlopen. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen. Soms een nabloei in de herfst.

De smalle naaldachtige bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit.  De stengel is ongeveer vierkant en verhout vanaf het tweede jaar. De plant groeit in vertakte bundels en wordt ongeveer 1 tot 2 meter groot.

Snoei rozemarijn eind mei. Wacht met snoeien in ieder geval tot na de lentebloei. De stengels met de helft inkorten in het zachte gedeelte. Net als bij Lavendel niet in het oude hout snoeien.

Rozemarijn is een geliefd aromatisch keukenkruid. Pluk de blaadjes op een zonnige zomerdag aa het eind van de ochtend en droog ze zo snel mogelijk. Je kan de blaadjes ook invriezen.

Standplaats: Rozemarijn vraagt gezien zijn geringe weerbaarheid tegen vorst een zonnige, droge, zanderige en beschutte standplaats in de kruidentuin of in vaste plantenborders, dit laatste om de sierwaarde van het kruid. De beste grond is een kalkrijke en goed doorlaatbare grond die met weinig voedsel best tevreden is.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

In de webshop