MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Goudiep 'Wredei' +

Groeit in 288 tuinen

Latijnse naam
Ulmus hollandica 'Wredei'
Andere benamingen
Ulmus campestris dampieri aurea , Ulmus carpinifolia wredei , Ulmus carpinifolia 'Wredei' , Ulmus 'Dampieri Aurea' , Ulmus 'Wredei Aurea' , Ulmus ×hollandica 'Dampieri Aurea'
Hoogte
0 - 300 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Ulmus hollandica (x) 'Wredei' is nog vaak in de literatuur terug te vinden onder Ulmus carpinifolia 'Wredei'. Deze gele iep is een kleine zuilvormige boom met opvallende geel-groene ovale bladeren. De iep is goed te herkennen aan de scheve bladvoet. Een winterkale boom heeft kale twijgen en knoppen. Op jeugdige leeftijd groeit de gele olm weliswaar smalopgaand, bijna piramidaalvormig, maar op latere leeftijd hebben ze de neiging met een brede 'buikvorm' uit te groeien. U kan dat bijsturen door regelmatig te snoeien.

Standplaats:
Misschien is dit wel een dilemma? Hoe meer zonlicht hoe feller geel de bladeren van de gele olm kleuren. Echter treedt tijdens de zomer al te vaak zonnebrand op met bruine, verbrande bladeren tot gevolg. Plaats liever de gele iep op een zo licht mogelijke plaats maar niet in de volle zon, kies eventueel een licht beschaduwd plekje. De bladeren zullen weliswaar eerder geel-groenige tinten vertonen, maar je behoudt tenminste een gezonde plant!

Bodem:
Iepen houden van een diepe, vruchtbare losse en niet te droge grond.

Gebruik:
Door zijn zuilvormige groeivorm en zijn makkelijk in vorm te snoeien habitat is de gele iep in bijna elke tuin toepasbaar. De gele tinten zijn zeker een meerwaarde voor uw tuin.

Vermeerdering: door enten

Berichten over deze plant