Klimop
Algemene omschrijving
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant uit de klimopfamilie (Araliaceae). De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt.
De plant kan meters hoog worden. Hiernaast kan de klimop kruipende stengels vormen, op zoek naar nieuw houvast. Het heeft leerachtige, verspreid staande, bladeren en de volwassen plant bloeit in de herfst van september tot december.
De plant verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige, geur. De bladeren aan de niet bloeiende takken zijn handvormig gelobd tot gespleten met een hartvormige voet.
Aan de bloeiende takken zijn ze eirond en niet gedeeld. Oudere klimmende planten die voldoende licht ontvangen kunnen boogvormig afstaande bloeiende zijtakken vormen. Worden deze zijtakken gestekt dan ontstaat er een klimopplant die geen klimstengels meer kan vormen.
Deze vorm wordt in siertuinen gebruikt voor de zogenaamde bolvormige klimop of struikklimop. De bloemen staan in bolvormige schermen die trosvormig gerangschikt zijn. De bloemen zijn klein, tweeslachtig, regelmatig, vijftandig en geelgroen.
Bloeiende klimop is voor vele insecten in de herfst een rijke bron van nectar en stuifmeel, omdat er dan weinig andere planten bloeien. De dofzwarte bessen zijn in de lente rijp.
Klimop is een goede slaap- en schuilplaats voor allerlei vogels. De bessen worden in het voorjaar onder meer door merels gegeten. Gezonde en krachtige bomen lijden niet onder klimopbegroeiing.
Oude muren met poreuze voegen kunnen op de lange duur schade ondervinden. Moderne gebouwen, die een stevigere voeging hebben, ondervinden geen schade van klimop.
Verzorging van Hedera
Mest geven: Hedera helix arborescens groeit goed als je in het voorjaar een keer koemestkorrels strooit. Eventueel kun je dat in de zomer nog een keer herhalen, vooral als de heester in zandgrond staat.
Snoeien: Hedera helix arborescens is een gemakkelijke heester om te snoeien. Op vrijwel elk moment kun je de heester snoeien. De beste tijd is echter wel het voorjaar, als de bessen verdwenen zijn. Je beperkt dan niet de vorming van nieuwe bloemen. Vroeg in de zomer kun je gerust nogmaals snoeien, maar doe je het later in de zomer, dan zul je minder bloemen krijgen en vervolgens dus ook minder of geen bessen.
Berichten over deze plant
Eco t.
Klimop bloeit in de herfst en is dan een bron van voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten. Zondag 30 September 2018 om 21:07- Bekijk alle 4 reacties »
Eco t. Inderdaad Marianne, die helikoptertjes zijn zalig :-) Zaterdag 27 Oktober 2018 om 11:19
Eco t. Sonja, grappig dat je spreekt over je mijmerbankje. Prachtig woord! Zaterdag 27 Oktober 2018 om 11:20
Martijn R.
Mijn hedera krijgt hier en daar gele bladeren en bruine vlekken. Iemand enig idee wat ik hieraan kan doen?
Luis is ook een terugkerend probleempje. Dinsdag 28 Juni 2016 om 07:48- 1 reactie
Roos T. Er zijn bladvlekken ziektes die veel voor komen in klimop .Xanthomonas hederae en Collecithrichum.Ik had in mijn vorige tuin hekken begroeid met hedera en weet dat ik meti iets van een koper … Lees verder » Dinsdag 28 Juni 2016 om 17:22
Mieke C.
mijn klimop groeit bijna niet om het tuinboogje heen, na 2 jaar nauwlijks grgroeid, moet ik iets bemesten tzt Vrijdag 2 Oktober 2015 om 17:12Benno t.
mijn hedera wordt helemaal rood van kleur, de planten zijn 1 jaar oud,weet iemand een oorzaak? Zondag 16 Februari 2014 om 09:42- Bekijk alle 3 reacties »
Barbara v. Te arm is bij hedera meestal geen probleem. Welke soort is het? Zondag 16 Februari 2014 om 12:53
Kevin A. Zelfde probleem hier... Zondag 17 April 2016 om 21:24
Greetje 8.
De mijne lijkt 'ziek' te zijn, met heel veel witte, dikke 'blaasjes' op de bladeren. Iemand een idee wat dit is? Woensdag 3 Juli 2013 om 15:07Linda M.
als afsluiting Zondag 30 Juni 2013 om 18:34Piet F.
Stukken uit de klimop met meer dan 35 jaarringen, van de bomen die over mijn huis groeien gezaagd. Woensdag 22 Februari 2012 om 11:45- Bekijk alle 3 reacties »
Paul L. De klimop is zeker geen 'wurger' , zoals bv de blauwe regen en in ( veel ) mindere mate de kamperfoelie dat wel is. Hedera is een 'hechter'; een 'plakker'. Niet dat je hem onder je pannendak wil … Lees verder » Zaterdag 25 Februari 2012 om 23:15
Paul L. nahhh... ik zag later dat uw opmerking wellicht meer de humor wilde belichten, dan dat het helemaal serieus bedoeld was. Ik was wat te serieus. sorry Zondag 26 Februari 2012 om 10:54
Ann V. voegde een foto toe aan Klimop (Hedera helix). Woensdag 27 Oktober 2010 om 21:43
Piet F.
Groei 2 tot 3 meter per jaar, ondanks de roestvrijstalen platen, op een noordermuur. De klimop houd de muur veel droger en is een goede isolater met zijn een meter dikte. Neen, er zijn niet meer spinnen in huis.
Zondag 17 Oktober 2010 om 09:07Yves M.
Hier achter mijn tuin groeien ze tot ongeveer 10 m hoogte in verscheidene bomen. Voor het ogenblik in volle bloei = veel genot voor de bijtjes en andere late insecten Donderdag 14 Oktober 2010 om 20:31Piet F.
Ondanks de roestvrijstalen plaat vinden de stengels =(ze) de weg naar de muur terug.
En ik die dacht minder werk te hebben. Donderdag 14 Oktober 2010 om 19:00Piet F.
Zelf zonder GPS vinden ze de weg terug Donderdag 14 Oktober 2010 om 18:36