MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Klimop +Klimop

Groeit in 33175 tuinen

Latijnse naam
Hedera helix
Hoogte
0 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Klimop  is een groenblijvende, houtige klimplant uit de klimopfamilie (Araliaceae). De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt.

De plant kan meters hoog worden.  Hiernaast kan de klimop kruipende stengels vormen, op zoek naar nieuw houvast. Het heeft leerachtige, verspreid staande, bladeren en de volwassen plant bloeit in de herfst van september tot december.  

De plant verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige, geur. De bladeren aan de niet bloeiende takken zijn handvormig gelobd tot gespleten met een hartvormige voet.

Aan de bloeiende takken zijn ze eirond en niet gedeeld. Oudere klimmende planten die voldoende licht ontvangen kunnen boogvormig afstaande bloeiende zijtakken vormen. Worden deze zijtakken gestekt dan ontstaat er een klimopplant die geen klimstengels meer kan vormen.

Deze vorm wordt in siertuinen gebruikt voor de zogenaamde bolvormige klimop of struikklimop. De bloemen staan in bolvormige schermen die trosvormig gerangschikt zijn. De bloemen zijn klein, tweeslachtig, regelmatig, vijftandig en geelgroen.

Bloeiende klimop is voor vele insecten in de herfst een rijke bron van nectar en stuifmeel, omdat er dan weinig andere planten bloeien. De dofzwarte bessen zijn in de lente rijp.

Klimop is een goede slaap- en schuilplaats voor allerlei vogels. De bessen worden in het voorjaar onder meer door merels gegeten. Gezonde en krachtige bomen lijden niet onder klimopbegroeiing.

Oude muren met poreuze voegen kunnen op de lange duur schade ondervinden. Moderne gebouwen, die een stevigere voeging hebben, ondervinden geen schade van klimop.

Verzorging van Hedera 

Mest geven: Hedera helix arborescens groeit goed als je in het voorjaar een keer koemestkorrels strooit. Eventueel kun je dat in de zomer nog een keer herhalen, vooral als de heester in zandgrond staat.
Snoeien: Hedera helix arborescens is een gemakkelijke heester om te snoeien. Op vrijwel elk moment kun je de heester snoeien. De beste tijd is echter wel het voorjaar, als de bessen verdwenen zijn. Je beperkt dan niet de vorming van nieuwe bloemen. Vroeg in de zomer kun je gerust nogmaals snoeien, maar doe je het later in de zomer, dan zul je minder bloemen krijgen en vervolgens dus ook minder of geen bessen.

Berichten over deze plant