MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Roomse kervel

Foto: Roomse kervel

Roomse kervel is een vaste plant uit de familie van de schermbloemige, waarvan de smaak wat gelijkenissen vertoont met die van echte kervel (Anthriscus cerefolium), maar net wat anijsachtiger is.  (Omdat de smaak van gewone kervel iets frisser, en die van Roomse Kervel iets warmer, zoeter is, wordt wel aangeraden om 5 el gewone kervel te vervangen door 4 el Roomse kervel + 1 el peterselie.)

De Roomse kervel groeit ook hoger uit dan de echte kervel, en is door zijn stevige varenachtige blad en ook de witte schermbloemen een goede plant voor een schaduwborder. 

In een klassieke op het zuiden gerichte kruidentuin is dit kruid minder op zijn plaats, omdat het niet echt houdt van volle zon, en ook een vochtiger en voedzamer bodem wil dan bv de mediterrane kruiden.

Roomse Kervel is een buitengewoon veelzijdig kruid.
Je kan het gewoon als sierplant toepassen, maar het is ook een lekker kruid/groente, waarvan alle delen eetbaar zijn: de wortel stoof je als pastinaak, de stengels voeg je toe aan rabarberbereidingen (waarvan ze een stukje van de wrangheid wegnemen, zodat je minder suiker nodig hebt), het blad kan je toepassen op dezelfde manier als gewone kervel.  De bloemen zijn zoet en sierlijk in desserts.  De (zoete) onrijpe zaden combineren prima met fruitdesserts en de rijpe zaden passen bij gebak of wortel- en koolschotels.

Bovendien worden de bloemen bezocht door tal van insecten, vooral kevertje en (zweef)vliegen.

OPLETTEN !

Roomse kervel kan verward worden met giftige planten!

Dolle kervel is licht giftig, maar Gevlekte scheerling is zeer giftig en kan zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk zijn!

Wat zijn de verschillen met deze giftige planten?

Dolle kervel: stengel met vlekken.

Gevlekte scheerling: gladde, bruingevlekte stengel, "muisachtige" geur.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend