Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Japanse Kornoelje 'Milky Way'

Foto: Japanse Kornoelje 'Milky Way'
Foto: Japanse Kornoelje 'Milky Way'
Foto: Japanse Kornoelje 'Milky Way'

Cornus kousa ´Milky Way´ is een 4 tot 6 meter hoge, breed opgaande struik of kleine boom. Als jonge plant groeien ze sterk opgaand met een vaasvormige kroon, later met wat meer overhangende takken. Het blad is donkergroen en vertoond een prachtige herfstverkleuring naar purperrode tinten. Zeer rijk bloeiend met de gekende roomwitte bracteeën. De bloei valt omstreeks juni, 2-3 weken later dan Cornus florida. De vrucht is op een aardbei gelijkende rode schijnvrucht van 2.5 cm groot. Dit is een leuk boompje voor allerlei tuinen en de verfraaiing van diverse plantenvakken.

Standplaats lichtbehoefte: zon
de plant heeft mooie herfsttinten
geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema
 

De Japanse kornoelje Cornus kousa ‘Milky’ Way’ produceert heel veel vruchten die op aardbeien lijken. Deze vruchten zijn eetbaar. Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

De Japanse kornoelje is een buitenbeentje in het assortiment van kornoeljes. De naam is niet echt ingeburgerd in ons land, maar we zien hem hier ook zelden. Hij is vrij teer is en gevoelig voor de juiste omstandigheden. Als hij goed aanslaat is het echter een prachtige struik. Hij bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Het wordt niet aangeraden veel vruchten te eten. In elk geval niet de schil. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood. Als dit afvalt, ziet men dat de stammen van deze kornoelje niet bijzonder van kleur zijn.

Algemeen onderhoud

Een alleenstaande kornoelje moet een mooie en ruime plaats in de tuin krijgen, waar hij zich goed kan ontwikkelen. De Japanse kornoelje is gevoelig is voor de juiste omstandigheden. Hij heeft een tegen wind beschutte plek nodig in de zon tot halfschaduw. Daarnaast heeft hij behoefte aan voedsel. Geef hem daarom elk voorjaar een flinke laag humusrijke compost. Deze kornoelje hoeft niet te worden gesnoeid, want hij heeft een schitterende natuurlijke vorm. Echter, je kunt wel het dode hout wegknippen of takken snoeien als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Als je dit in de winter doet, ziet je het beste waar je moet knippen.

Eigenschappen

Hoogte
250 - 310 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend