MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hysop 'Albus'

Hyssopus officinalis f. albus  • 

Foto: Hysop 'Albus'

Foto: Hysop 'Albus'
Foto: Hysop 'Albus'

De nederlandse naam is Hyssop, familie van de Lamiaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.)

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze halfheester of dwergheester verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting Hyssopus officinalis 'Albus':  Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud Hyssopus officinalis 'Albus': Voeg op zure gronden kalk toe. Het kruid dat ook in de keuken wordt gebruikt, wordt ieder voorjaar vrij diep teruggesnoeid. Tussen de beplanting moet regelmatig gewied of geschoffeld worden. U kunt de plant vermeerderen door het gerijpte scheutjes te stekken en in de zomer te zaaien.

Wetensch. naam: Hyssopus officinalis 'Albus'
Nederlandse naam: Hyssop
Synoniem: Hyssopus officinalis f. albus
Type: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Standplaats: Zon
Vocht: Droog
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Eigenschappen

Hoogte
0 - 60 cm
Kleur