MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Herfstaster

Herfstaster
Foto: Herfstaster
Foto: Herfstaster

Omschrijving:  Winterhard. Hoogte 120cm en 60cm breed - bladverliezend - trekt vlinders aan - snijbloem
Vormt grote rechtopgaande pollen. Bloei: sept / okt.

Plantvoorschriften :  Voorjaar, plantafstand +/- 60 cm. zonnige, open plek, zonder verhangende bomen in een goed gedraineerde grond die liefst met compost verrijkt is. De grond mag nooit uitdrogen.
Past goed achteraan in de border.

Verzorging :  Starten uit zaad of scheuren - spaarzaam mesten. Voor bossiger planten knipt u de scheuten in de lente terug wanneer deze 15cm lang zijn en later nog eens  - begin zomer - scheur de planten ten minste om de 3 jaar voor de bloei terugloopt en de binnenste pol te zwak wordt. Rooi de pollen vroeg in het voorjaar en deel de randen in stukken van ca 15cm doorsnede. Plaats de buitenkant terug.
Jonge planten het eerste jaar beslist niet laten uitdrogen.
Tot ze echt volwassen zijn hebben ze steun nodig, daarnaarna beredderen ze zichzelf. Een goede manier is : Niet zo’n opzichtig hardgroen plastic stokje maar gebruik daarvoor snoeihout van heesters of bomen, welke listig tussen de opgaande stelen van de aster gezet kunnen worden. Als dit steunhout al vanaf het begin van het seizoen geplaatst is, groeien de bloemstelen er op een natuurlijke wijze doorheen.
Controleer in de zomer regelmatig op meeldauw en spuit eventueel met een middel daartegen. Strooi een handje organische mest zoals bloed of beendermeel bij iedere plant.
Verwijder uitgebloeide bloemstengels als ze verdrogen, snij ze vlak boven de grond af.

Ziekten:  Asters zijn gevoelig voor meeldauw, vooral na een warme zomer gevolgd door regenachtig weer. Preventief behandelen met een biologisch schimmelwerend product van Pireco  helpt dit te voorkomen.  Geregeld water geven aan de voet (zonder het blad nat te maken) en voldoende lucht-circulatie rond de plant kunnen meeldauw ook helpen voorkomen.
In het uiterste geval plant tot aan de voet terugsnoeien en hopen voor volgend jaar beter.

Eigenschappen

Variëteit van
Herfstaster (Aster novae-angliae)
Hoogte
80 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend