MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hyacint (algemeen)

Groeit in 9049 tuinen

Latijnse naam
Hyacinthus orientalis
Andere benamingen
Romeinse hyacint
Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Hyacinthus is een geslacht van bolgewassen.  Ze zijn er in een scala aan kleuren. Rood, roze, blauw, paars, zalmkleurig, geel, zwart, wit.
Hyacinten verspreiden een zalig parfum. Elke kleur heeft zo zijn eigen unieke geur. Bloeit in maart en april. Wordt ook toegepast in de woonkamer als kamerplant. Hij wordt daarom aangeboden bij tuincenta in potten. Deze zijn speciaal opgekweekt voor een vroege bloei in de huiskamer. 

De hyacint werd in de 16e eeuw door Europeanen ontdekt en al gauw werden de eerste bollen aangevoerd en vermenigvuldigd. De legende wil dat Ogier van Busbeke, ambassadeur van de koning in Spanje en diplomaat in Konstantinopel, de hyacint meebracht naar de Lage Landen. Oorspronkelijk was de kleur blauw en de bloem enkel. In de 18e eeuw ontstonden er vele nieuwe variëteiten, als gevolg van het intensief kruisen en selecteren van de plant. Zo ontstonden er vele gevuldbloemige varianten en ontstonden er andere kleuren.

Plantinstructies:  Plant ze in het najaar in de zon of half schaduw in voedselrijke, doorlatende grond. Plant ze op tijd zodat de bollen voldoende tijd hebben om nog voor de vorst wortels te vormen. Ze verdragen geen natte voeten. Wordt er geplant in kleigrond, vermeng de grond dan met turf of zand. Hyacinten kunnen ook geplant worden in potten en bakken.
De hyacintenbol kan ook op water in een hyacintenglas geplant worden. Dit is een vaas met een wespentaille. De bol rust op de versmalling in het glas en hangt net boven het water. Het is aan te bevelen speciaal gekweekte glashyacinten te gebruiken. Het glas wordt gevuld met water tot ongeveer twee millimeter onder de bol.

Berichten over deze plant