MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Lavendel 'Hidcote' bekalken

  • Van eind April tot midden Mei     Eenmalig

   Strooi een beetje kalkkorrels tussen de lavendel .

 • Lavendel 'Hidcote' bemesten

  • Van begin April tot midden April     Eenmalig

   Plant lavendel dan ook niet in bemeste tuinaarde, daar gaat het in dood. Bron: https://www.welkoop.nl/advies/tuin/plant-en-zorg/siertuin/lavendel#:~:text=tussen%20de%20planten.-,Voeding,in%20herfst%2C%20winter%20en%20voorjaar.

 • Lavendel 'Hidcote' bloeien

  • Van midden Juni tot eind Oktober

   Lavendel kan in onze tuinen aangeplant worden als solitair, in een verzameltuin, als laag haagje of in een gemengde bloemborder. De bloei begint vanaf half juni en kan duren tot ruim eind oktober al naargelang de soort en variëteit.

   Bloemen worden geplukt en gebruikt in linnenzakjes, bloemschikken, zelfs in papierfabricage en gebak.
   De essentiële olie die gedistilleerd uit takken en bloemen wordt gebruikt in de parfumindustrie, reinigingsproducten, zepen, bad- en doucheschuim, schoonheidsproducten op basis van lavendelolie. In de aromatherapie gebruikte men lavendelolie als verzachtend, kalmerend, ontspannend, opruimend en zuiverend middel, soms ook tegen stress, hoofdpijn en depressiviteit. De olie is ook helend bij insectenbeten, lichte brandwonden, kleine wondjes en ontstekingen van de huid.

   Bron: http://users.skynet.be/hofmeester 

 • Lavendel 'Hidcote' planten

  • Van eind Mei tot begin Juni     Eenmalig

   Stekken van de Lavendel na half mei uitplanten op een zonnige plek. 

 • Lavendel 'Hidcote' snoeien

  • Van midden September tot eind September     Elke 5 maanden

   Het is heel belangrijk om Lavendel goed te snoeien, zodat het een mooi en compacte bos wordt.
   Snoeien:
   1ste snoei : eind maart tot 15 cm boven de grond
   2de snoei  : na de eerste bloei, alleen de stengels met bloemen, niet meer
   3de snoei  : eind september voor een mooie vorm en tot 2 cm onder het uitgebloeide stuk
    

 • Lavendel 'Hidcote' stekken

  • Van eind Juli tot eind Augustus     Eenmalig

   De prijs van lavendel is afhankelijk van de grootte van de plant. Na twee of drie jaar te hebben gebloeid, zal ondanks snoeien de bloei tegenvallen. De struik verhout meer en meer naarmate hij ouder wordt. In zo'n geval is het beter een nieuwe struik te planten. Lavendel laat zich heel gemakkelijk stekken. Wie lavendel koopt en deze struik beslist op dezelfde plaats wil houden, moet zich maar aanwennen stek te maken.
   Augustus is bij uitstek de maand, waarin stek kan worden gemaakt. Maak stek van niet bloeiende delen van de struik. De lengte van de stek is zeven tot tien centimeter. Snij aan de onderkant van de stek, onder de bladeren, de stengel met een scherp mes door. Knip de kop aan de bovenkant van de stek boven de bladeren door. Steek de stek(ken) in een bak of ruime pot gevuld met potgrond gemengd met gelijke delen zand. Dek de bovenlaag af met scherp zand. Zet de stekken niet in de volle zon, morgenzon mag wel. Begiet de stekken regelmatig met een beetje water. Gebruik van groeistof (Rhizopon) bevordert de beworteling, maar is niet per se nodig. Plant de stekken in het voorjaar uit. In de winter de stekken vorstvrij bewaren.

   Het is ook goed mogelijk in september te stekken, liever wel in eind augustus. Maak dan stekken in een lengte van vijftien tot twintig centimeter lang. Plant deze stekken direct op de plaats waar ze in het voorjaar verder kunnen uitgroeien. Bescherm in de winter het steksel door het af te dekken met grof blad.