MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van eind Maart tot eind April    · eenmalig

snoeien tot 1/3, niet tot dood hout!

Lavendel is al jarenlang een zeer geliefde plant in onze tuinen. Een mooie groenblijvende (grijsblijvend) spectaculaire bloeier die ook nog eens een lekkere geur verspreid die luizen op afstand houdt!

De planttijd van Lavendel is verspreid over het seizoen. De planten worden aangeboden in pot en kunnen daardoor vrijwel het gehele jaar geplant worden, al zou ik persoonlijk af raden om vlak voor de winter Lavendel aan te planten in verband met de winter die snel kan invallen.

Een probleem met lavendel is dat hij bij de veel mensen na een paar jaar te lang en onderin te houterig wordt. Gevolg? na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden.


Lavandula angustifolia Hidcote (S)
Goed onderhoud aan de lavendel kan dit probleem moeiteloos voorkomen.

Snoei in de zomer na de bloei met een heggeschaar de uitgebloeide bloemen samen met een klein topstukje van de struik weg, zo zal de lavendel nog voor de winter nieuwe topjes maken en er de hele winter mooi compact en fris uitzien.


Lavendel moet gesnoeid worden om ze mooi te houden
Na de winter is het zaak om in de eerste twee weken van april de lavendel struik zeer sterk terug te snoeien tot circa 15 cm boven de grond. Op het eerste gezicht lijkt de struik nu totaal verloren, maar na een week of twee voorjaarsweer zullen de korte houtige stobben vol zitten met nieuwe scheutjes die snel uitgroeien en dezelfde zomer weer voor bloemen zullen zorgen.


Lavendel net gesnoeid, licht valt mooi in de struik
LET OP! het is belangrijk om de voorjaarssnoeibeurt absoluit voor de helft van april en na eind maart uit te voeren. Eerder kan bij nachtvorst schade opleveren, en later zou de bloei in de komende zomer negatief kunnen beinvloeden.


Tip: De afgesnoeide bloemen en topjes in de zomer kunnen natuurlijk een weg vinden naar geurzakjes voor de linnenkast, misschien ‘ouderwets’ maar het werkt goed en geurt heerlijk!

Ten slotte: Een paar goede soorten lavendel: 1) Lavandula Hidcote (grof, sterk wat groter en goede bloeier) 2) Lavandula Dwarf Blue (Compact soort, bloeit goed en lang door de zomer) 3) Lavandula angustifolia Munstead (Veel aangeboden soort, middelmaat, goede bloeier)

Lavendel snoeien: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

In onze shop