MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Lavendel 'Rosea'

Groeit in 127 tuinen

Lavendel 'Rosea' snoeien

Van midden Maart tot begin April     Elk 1/2 jaar

Als men lavendel niet snoeit bekomt men een grote, onregelmatige struik, met onderaan en binnenin de struik sterk verhoute twijgen. Het jong loof bevindt zich dan na enkele jaren enkel nog op de bovenkant van de takken. De onderkanten zijn dan vrij kaal en de plant ziet er niet echt mooi meer uit.
Indien men mooie, lage, compacte lavendelstruiken wil met een rijke bloei dan moet u zeker jaarlijks twee maal snoeien.

kort na de bloei: uitgebloeide bloemen verwijderen
In augustus tot oktober kan men de uitgebloeide bloemaren reeds wegknippen. De takken die er hier en daar uitspringen en zo een mooi zicht belemmeren mogen ook al worden afgeknipt. U mag zeker niet te diep snoeien, want de plant moet nog weerstand bieden tegen de vorst, vandaar enkel de opschiksnoei na de bloei.

in het voorjaar: de eigenlijke snoei
De eigenlijke snoei van de lavendel gebeurt na de strengste vorst, vanaf half maart tot begin april. Voor deze grondige snoeibeurt kunt u best werken met de haagschaar. Bij planten die men jaarlijks snoeit mag men gerust terug snoeien tot 10 a 15 cm boven de grond.
De lavendelbloemen zullen ontstaan op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.

Let op: planten die meerdere jaren niet gesnoeid werden, hebben onderaan enkel nog dood hout waaruit geen nieuwe scheutjes meer kunnen ontstaan. Deze planten mogen dan ook niet te diep worden gesnoeid. De enige oplossing bij zo'n planten is ze te rooien en veel dieper terug in te planten zodat ze een 15 - 20 cm boven de grond uitsteken. Misschien is het interessanter om ineens nieuwe, jonge lavendels aan te planten en deze jaarlijks tweemaal te snoeien. Op deze manier kunt u vrij gemakkelijk tot ± 7 jaar genieten van een mooie, compacte, laagblijvende en rijkbloeiende lavendel.
 

Bron: http://users.skynet.be/hofmeester

« Volledige agenda