Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kuiflavendel 'Fathead'

Foto: Kuiflavendel 'Fathead'

Introductie van de engelse nationale collectiehouder en lavendelkweker Simon Charlesworth uit '97 (Downderry Nursery).

Scherp gesneden donker pruimpaarse dikke bloemaren. Door- of herbloeiend.

Lavandula stoechas wordt in Nederland vlinderlavendel of kuiflavendel genoemd. In tegenstelling tot de ‘gewone’ lavendel ( lavendula augustifolia) is deze soort niet goed winterhard. De plant doet het dan ook het best in een kuip die ’s winters op een koele plek binnen kan staan. Lavandula stoechas is een groenblijvende plant. De half heester wordt ongeveer 50 tot 70 cm hoog. De plant is erg in trek bij vlinders, bijen en vliegen.

Snoei: Lavandula stoechas moet regelmatig worden bijgehouden met snoeien. Zonder snoei verhouten de takken onderaan, en zullen alleen nog bovenaan de takken blad en bloemen gevormd worden. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen en een klein stukje van de takken weggeknipt worden. Drastischer snoeien gebeurt in het voorjaar, tussen half maart en april.

De plant kan tot 15 cm boven de grond teruggesnoeid worden, maar pas op dat je verhoutte takken niet te diep snoeit, die zullen nooit meer uitlopen. Op de nieuwe te vormen takken zullen bloemen komen. Lavendel blijft vaak maar een paar jaar mooi, vervangen van de heester is dan de beste optie.

Eigenschappen

Variëteit van
Lavendel (Lavandula)
Hoogte
1 - 70 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

In de webshop