Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Japanse Esdoorn (algemeen)

Foto: Japanse Esdoorn (algemeen)
Foto: Japanse Esdoorn (algemeen)
Japanse Esdoorn (algemeen)

De Japanse esdoorns zijn langzaam groeiende struiken of kleine meerstammige bomen. Acer palmatum kan met zijn waaiervormige kroon 10 m hoog worden, terwijl Acer palmatum ‘Crimson Queen ‘slecht 3 m bereikt. Schors en takken zijn grijs tot grijsbruin en glad. De bladeren zijn gelobd, soms diep ingesneden, in het najaar oranjerood of paarsrood. Van sommige soorten zijn de bladeren paarsrood en blijven dat de hele zomer. Zij kleuren in de herfst felrood.

De Japanse esdoorn verlangt een vochthoudende maar doorlatende grond die bij voorkeur rijk aan humus is en licht zuur. Het liefst krijgen zij gefilterd licht door de bladeren van een grotere loofboom. Vooral de roodbladige soorten kunnen bruine bladranden krijgen door verbranding in de volle zon. Vlak na het uitlopen van de bladeren zijn ze vatbaar voor late vorst en een enigszins beschutte standplaats is daarom aan te bevelen. Men snoeit de esdoorn bij voorkeur niet, maar indien nodig zeker niet van februari tot juni: vanwege een sterke sapstroom in het voorjaar zou het boompje dood "bloeden".

Er zijn meer dan duizend verschillende cultivars in cultuur. De verschillen tussen de cultivars zijn groot, niet alleen bladkleur, formaat, herfstkleur maar ook de stam, de groeivorm en de vruchtkleur kan varieren. Esdoorncollecties zijn dan ook een bron van continue verwondering over de kleurenpracht, niet alleen in de herfst, maar vooral ook in de maand mei.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 130 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

Bekijk alle variëteiten

5 varieteiten van deze plant

In de webshop