MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Klimhortensia

Foto: Klimhortensia
Foto: Klimhortensia
Foto: Klimhortensia

Hydrangea anomala  subsp. petiolaris, beter bekend als de klimhortensia, is een klimmend lid van de hydrangeafamilie. Het is een zelfhechtende, bladverliezende plant die tot 20 m hoog kan klimmen.
Deze klimhortensia is een dankbare plant die nog onvoldoende aangeplant wordt. Het is de perfecte klimmer voor een schaduwplek, en ideaal om bv. een hoge noordermuur te bedekken. Overigens hoeft men helemaal geen noordermuur te hebben - de klimhortensia doet het ook uitstekend in de zon. Dan bloeit hij zelfs overvloediger.
Men hoeft zelfs helemaal géén muur te hebben : ze zijn ook ideaal om in een oude boom te groeien en het is ook een uitstekende en stijlvolle bodembedekker. De klimhortensia kan zelfs gebruikt worden als losstaande plant die dan mits wat snoeiwerk een wat anarchistische variant van de klassieke topiary kan vormen.
Men hoeft zelfs helemaal geen tuin te hebben : een klimhortensia doet het ook prachtig in een grote terracotta pot op het terras, waarbij de grillige groeiwijze voor een apart effekt zorgt. En zoveel planten die zelfs zware schaduw trotseren, zijn er nu eenmaal niet.
De klimhortensia heeft in het begin van de zomer grote, crèmewitte, kantachtige bloemschermen met een zoete geur. De ruwgetande bladeren zijn in het voorjaar frisgroen en verkleuren in de herfst mooi geel. In de winter verliest hij wel zijn blad, maar de grillige tekening van de warmbruine, ruwe, wat afbladerende takken, heeft een heel eigen charme, zeker wanneer ze bedekt zijn met rijm.
In het begin groeit de klimhortensia nogal traag en het kan wel 3-4 jaar duren vooraleer hij voor de eerste keer bloeit.
De klimhortensia is een uiterst gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond (een kleiige bodem is best) en die nauwelijks onderhoud vergt. In het begin heeft de klimhortensia wel wat hulp nodig om zich vast te hechten op de muur, maar eens hij zich gesetteld heeft, bedekt hij zonder verdere hulp op enkele jaren tijd de hoogste muren.

Groeiwijze: lange soepele takken met hechtwortels die recht omhoog groeien en zich vasthechten, met zeer vele, dicht vertakte zijtakken die nagenoeg horizontaal groeien. Als struik vormt het een zeer dicht vertakte, wat warrige bolronde struik.

 • Hoogte: tot 15 m als klimplant, 1-2 m als struik
 • Breedte: 5-8 m als klimplant, 1-2 m als struik
 • Groeikracht: de eerste jaren matig, later sterk
 • Wortelgestel: zeer gevoelig voor verdichting en verharding
 • Bladvorm: enkel, tegenoverstaand; breed eirond tot hartvormig, toegespitst, 4 tot 13 cm lang en 2 tot 8 cm breed, puntig tot toegespitst. De bladrand is grof gezaagd.
 • Bladkleur: licht tot middelgroen, glanzend aan de bovenkant
 • Herfstkleur: goudgeel tot oranje
 • Bloemvorm: platte, losse schermen, 15-25 cm diameter. Ze bevatten vele centrale fertiele bloempjes en een tiental steriele bloemen met vier kelkblaadjes (1,5-3,5 cm) op lange bloemstelen in de kroon. De bloemen hebben 9 tot 15 meeldraden.
 • Bloemkleur: roomwit
 • Tijdstip: juni-juli
 • Bijzondere kenmerken: Bloeit op overjaarse takken; geurend - Uitgebloeide bloemtrossen blijven heel de winter hangen
 • Stam / schors: Aanvankelijk groen, later schitterend roodbruin; Takken aanvankelijk licht behaard, later kaal; oudere takken hebben afschilferende bast. Hechtworteltjes komen enkel op jonge takken voor
 • Standplaats: Zon / Halfschaduw / schaduw
 • Grond: luchtige, matig vochtige bodem. Hij stelt weinig of geen eisen voor wat de zuurtegraad van de bodem betreft, maar niet kalkrijk.
 • Klimaatzone: 5a

Eigenschappen

Variëteit van
Hortensia (algemeen) (Hydrangea macrophylla)
Hoogte
210 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend