MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Platte Peterselie

Petroselinum crispum var. neapolitanum  • 

Zaaien

Van midden Februari tot eind Mei    · eenmalig

Hoe kweek ik peterselie?

Peterselie heeft een lekkere frisse smaak en is één van de meest gebruikte keukenkruiden. Ze is niet moeilijk te telen en haar grootste voordeel is dat ze goed tegen kou kan en je daardoor tot heel laat in de herfst nog van de planten kunt oogsten. Zaai tussen half februari en eind mei.

Je kunt peterselie zaaien tussen half februari en eind mei, maar het is handig om vroeg te zaaien, zodat je zo lang mogelijk van de planten kunt oogsten. Je kunt de eerste blaadjes oogsten wanneer de planten ongeveer 15 centimeter groot zijn. Laat altijd wat blad aan de plant zitten zodat er weer nieuw stelen en blaadjes gemaakt kunnen worden.  

Waar zaai ik peterselie?

Je kunt peterselie buiten zaaien, maar peterselie kiemt bij lage temperaturen heel langzaam (ruim 3 tot 4 weken). Bij kamertemperatuur kiemen de zaden iets sneller maar ook dan duurt het nog minimaal 2 weken voor de eerste zaailingen verschijnen. Als je er voor kiest om binnen te zaaien zul je de pas gekiemde zaailingen wel snel na de kieming op een koele tot koude plaats in het volle licht moeten zetten om te voorkomen dat de zaailingen lang en dun en zwak worden. Je kunt de zaailingen buiten uitplanten (in een grotere pot of in de vollegrond) wanneer de zaailingen ongeveer 5 centimeter groot zijn. 

Hoe zaai ik peterselie 

Zaai ongeveer 4 tot 5 zaden in een 9 x 9 centimeter potje. 

Gebruik potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. 

Verspreid de zaden over het oppervlak van het potje. 

Dek de zaden af met een dun laagje (maximaal 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. 

Je kunt de zaden ook in de vollegrond zaaien maar omdat het kiemen dan heel lang duurt is het moeilijk om de zaailingen dan na een maand nog te vinden en een goede start te geven.