MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Woltijm

Groeit in 42 tuinen

Latijnse naam
Thymus pseudolanuginosus
Andere benamingen
Thymus praecox subsp. britannicus, Thymus lanuginosus (oud), kruiptijm
Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Licht
Zon
Planten tags

Algemene omschrijving

Woltijm heeft harig blad dat de plant een grijzig uiterlijk geeft. In de winter is het donkerder; een soort antraciet kleur. Op de juiste plek; droog en zonnig, een van de sterkste kruiptijmen.

De woltijm Thymus praecox pseudolanuginosus heeft sterk wollig behaarde blaadjes en uiterst kleine bleeklila bloemetjes.

Thymus praecox komt uit Midden-, West- en Zuid-Europa. Het is een bodembedekker, maar is ook terug te vinden tussen flagstones en ‘over’ muurtjes. Het is een kruipend wintergroen plantje dat ongeveer 5 centimeter hoog wordt. De ovale blaadjes zijn minder dan een ½ centimeter groot. Ze zijn donkergroen en meestal kaal. Ook de lipbloemetjes, roze van kleur, zijn klein van stuk. Ze zijn verzameld in enigszins bolvormige schijnaren. De bloeitijd is juni-juli.

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ‘s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn.

Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Kruiptijm kan met weinig grond toe. Op den duur ontstaan ‘kale’ plekken. Je kunt dan de planten opnemen en jonge (groene) delen weer opplanten. Voor een goede bloei in de zomer is het raadzaam om in het voorjaar de ingevroren takjes te verwijderen.