MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Appel 'Elstar'

Foto: Appel 'Elstar'
Foto: Appel 'Elstar'

Gemiddeld grote appel die zeer populair is

Geelgroen met stevige rode blos aan zonnezijde, stevig en sappig vruchtvlees, knapperig, zoetzuur van smaak. plukrijp 2de helft september
bewaart tot april

Snoeien van leibomen

Het snoeien van leibomen vraagt meer aandacht dan het snoeien van gewone bomen. Het is de bedoeling om een leiboom zo kort mogelijk tegen de muur of schutting te houden. De hoogte en breedte van de boom kunt u zelf bepalen. Bij aankoop van een leiboom zijn de takken gebonden aan een rek. Wilt u de leiboom hoger laten groeien dan wordt de top-tak voor 1/3 ingesnoeid. Wilt u de leiboom breder laten groeien dan worden de zijtakken ook voor 1/3 ingesnoeid op een onderoog (zie tekening). Op deze snoeiplaatsen ontstaan jonge scheuten, die u eind van de zomer weer in de juiste stand bind. Deze handeling blijft u herhalen tot dat de leiboom de juiste hoogte en breedte heeft bereikt, daarna snoeit u de takken niet meer in. Dit insnoeien wordt gedaan als de boom in rust is (januari – februari).

Op de bestaande lei-takken vormen zich jonge scheuten, deze laat u doorgroeien tot dat er zich 6 tot 8 goede bladeren zijn ontwikkeld,daarna haalt u de top er uit. Zijn er reeds kleine scheutjes aanwezig die niet groeien, daar doet u niets aan (vruchthout). Na een aantal weken zullen er weer nieuwe scheuten ontstaan op de plaats waar u eerder heeft getopt, na 2 goede bladeren haalt u weer de top er uit. Dit blijft u herhalen zolang de boom groeit. Door dit toppen ontstaan er lager op de scheut kleine korte scheutjes die tot vruchthout worden gevormd. Deze korte scheutjes mag u nooit meer wegsnoeien, want daar groeien de vruchten aan.

De scheuten die getopt worden moeten ongeveer 15 cm uit elkaar staan, zijn er te veel scheuten dat kunt u er een aantal wegsnoeien tot aan de basis (geen stompje).

Bij bestaande leibomen kunt u sterke lange takken die teveel zijn bij de basis weg snoeien op 1 cm (klein stompje). Daaruit ontstaan weer jonge scheuten die u op de zelfde manier behandelt als hier boven omschreven.

Advies: snoei nooit te zwaar in een leiboom, dit geeft altijd een te sterke hergroei.

Eigenschappen

Variëteit van
Appel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop