MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appel 'Elstar' +

Groeit in 3635 tuinen

Appel 'Elstar' snoeien

Van begin Januari tot eind Maart     Eenmalig

Leifruit is een makkelijke manier om veel fruit te krijgen van een kleine ruimte. De snoei van een leiboom is ook makkelijker dan van een gewone fruitboom, maar moet goed uitgevoerd worden. Als dit niet gebeurd zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik.

Wanneer snoei je fruitbomen?

Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen. Doordat deze planten kunnen bloeden, en de kans op vorstschade daarmee groter is, kunnen deze bomen het best gesnoeit worden na de pluk.

Leifruitbomen snoeien kan in drie, makkelijke stappen die ik hieronder uit zal leggen. Deze drie stappen passen allemaal bij een soort tak die makkelijk te herkennen is, hieronder ziet u een simpel diagram waarop u de verschillende takken kunt herkennen.

 

Diagram van snoei leifruitboom. Stap 1: blauw. Stap 2: rood. Stap 3: groen. X = afsnoeien, ⇒ = ombuigen.

Stap 1: De stam afsnoeien

Verweg het makkelijkste van de snoei is ook meteen het begin. Op het moment dat u de leiboom hoog genoeg vind kunt u de stam (blauw aangegeven in het diagram) afsnoeien. Door de boom "te toppen" stimuleert u de boom om zijtakken te vormen.

Stap 2: De gesteltakken buigen of snoeien

De gesteltakken vormen de basis van de boom en zijn in het diagram aangegeven in het rood. Snoei deze gesteltakken af op het punt waar u ze lang genoeg vind. Wij houden zelf 1 meter aan, iets korter of langer mag ook. Nieuwe takken vanaf de stam kunt u, zoals bovenaan het diagram aangegeven, vastbinden aan het rek zodat ze parallel lopen aan de al bestaande takken. Zorg er voor dat er iedere maximaal 10cm. een gesteltak is, iets meer ruimte tussen de takken is beter. Als er aan de stam een nieuwe tak wordt gevormd, en u heeft op die plek al twee gesteltakken. Dan kunt u een oude tak verwijderen en vervangen met de nieuwe, of de nieuwe verwijderen en de oude takken laten zitten.

Als een tak niet meer te buigen is, bijvoorbeeld omdat ze in de tegenovergestelde richting van het leirek groeien, kunt u de tak in zijn geheel wegsnoeien. Dit is in dit diagram niet heel duidelijk aangegeven, bij het kruis (staat voor wegsnoeien) ziet u een cirkel. Deze staat voor een tak die de richting van de kijker oploopt: tegenovergesteld van de groeirichting van het leirek. Deze gesteltakken buigen en binden aan het rek kan erg goed met bijv. flexibel boombuis (soort rubberen draden). Ijzerdraad is uit den boze.

Stap 3: Sporen en waterloten

Deze laatste stap is ook meteen de belangrijkste. Aan de gesteltakken vormen twee soorten takken, die voor sommige mensen vrij moeilijk te herkennen zijn en een totaal andere functie hebben.

De eerste soort tak is het waterlot, een waterlot is een lange rechte tak naar boven waar de boom zijn energie op kwijt wil. Deze takken zijn dun en lang, en hebben vaak weinig knoppen. Deze takken mogen in hun geheel verwijderd worden (in het diagram aangegeven met een kruis).

De andere soort tak is erg belangrijk. De sporen, zoals deze takken heten, vormen het hout waar de boom volgend jaar zijn vrucht op gaat dragen. Deze takken zijn zeer kort (5 tot 10cm. lang) en zijn vaak sterk vertakt. De kleine takjes zijn iets dikker en hebben meer knoppen. Deze sporen kunnen ook voorkomen op de stam, en moet je natuurlijk laten zitten.

http://www.fruitbomen.net/informatie/p/5/leifruit-snoeien/

Links: sporen op een Morel-kers met bloemknoppen, Rechts: het afsnoeien van waterloten.

« Volledige agenda

Berichten over deze plant