MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Wilde tijm

Foto: Wilde tijm
Foto: Wilde tijm

Naast de bekende keukentijm is Tijm er in verschillende varianten. Behalve heesters en halfheesters zijn er ook kruipende bodembedekkers. Deze lipbloemige heeft houtachtige stengels met afgeronde, grijsgroene blaadjes die heerlijk geuren. Tijm bloeit vanaf mei tot september met schijnaren die bestaan uit schijnkransen met drie tot zes wit tot lichtpaarse bloemetjes. De bloemstelen bevatten veel etherische oliën. De bloemetjes van tijm trekken veel bijen en hommels aan. Het kruid verlangt een zonnige, droge plaats en houdt van kalkrijke grond. Zware grond kan luchtiger worden gemaakt door er wat turfmolm door te mengen. Tijm is uitermate geschikt als randgewas langs borders en paden en onmisbaar in rotstuinen.

De  soort heeft een kruipende groeiwijze. De bloemkleur is paarsroze en zijn hoogte is slechts 5 cm. Van juni t/m augustus bloeit deze heerlijk geurende tijmsoort. 

Onderhoud:

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Deze tijm heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt in het voorjaar ingevroren delen verwijderen. Als je de wilde tijm vitaal wilt houden en het verhouten wenst tegen te gaan, dan knip je de plant na de bloei af. Een tijmplantje wordt ouder als het om de 2 a 3 jaar eens gescheurd wordt.
 

Eigenschappen

Hoogte
10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend