MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blauwe bes 'Bluecrop' +

Groeit in 5414 tuinen

Latijnse naam
Vaccinium corymbosum 'Bluecrop'
Hoogte
150 - 170 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Middentijds rijpend (half juli tot half augustus) met een grote opbrengst. Grote, mooie, stevige, lichtblauwe vruchten met een goede smaak. Weinig vatbaar voor taksterfte en wintervorst. Dit bessenras kan zonder problemen na zelfbestuiving vruchten geven. Een goede kruisbestuiving met een ander ras geeft echter dikkere en meer vruchten. 

Algemeen 
De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een plant uit de heifamilie (Ericaceae). Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. Ten onrechte wordt de blauwe bes vaak aangeduid als bosbes. De bosbes (Vaccinium myrtillus) is echter een andere soort. Het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood.

De blauwe bes bloeit in trossen met een groot verschil in bloei tussen de eerste en laatste bloem in de tros. De bloem is witcrème tot roze van kleur. De bloei is in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden. Er zijn cultivars die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving tot meer en grotere vruchten. De blauwe bes wordt bestoven door hommels en de honingbij. De blauwe kleur van de bessen 'geeft af', de mond kan blauwig worden, maar ook kleding et cetera.

De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising. De meeste cultivars komen uit de Verenigde Staten, maar er zijn ook bijvoorbeeld Duitse cultivars.

Deze plant is geheel zelfbestuivend en heeft bijna geen verzorging nodig. De bessen zijn niet heel erg aantrekkelijk voor vogels, maar soms kan het afdekken van de planten toch nodig zijn.
Het belangrijkste bij een bosbes is de grondsoort. Zoals de naam al zegt houdt de plant van bosgronden, de grond moet dus goed zuur en doorlatend zijn. Anders zal de plant weinig vrucht geven,of zelfs dood gaan. U kunt uw grond wel verbeteren met bijvoorbeeld tuinturf. Deze zorgt voor een betere doorlating, en een hogere zuurtegraad (= een lagere ph-waarde).

Verwennen
- Tuinturf: voeg deze toe aan het plantgat van 60 cm, dit in de verhouding van 50/50. Tuinturf wordt gewonnen uit oeroude bodemlagen, deze lagen worden niet in dezelfde snelheid aangemaakt dan ze gewonnen worden: deze bron kan dus uitgeput raken. Ga hier als ecologisch tuinier verstandig mee om. Helaas zijn er weinig alternatieven voor tuinturf. 
- naaldtakkenmulch. Dit is het afdekken van de bodem met dennennaalden. Bij het composteren zullen de naalden zuur aan de grond afgeven, waardoor je minder turf hoeft te gebruiken. Daarnaast zorgt deze mulchlaag voor een betere vochthuishouding en bescherming van de oppervlakkige wortels. Het houdt nog onkruid weg ook!
- Koffiedik - zuur

Onderlinge afstand
Plant ze op een onderlinge afstand van minimaal 1 meter, 1,25 is beter.

Gebruik
Vers zijn de blauwe bessen een week te bewaren. Invriezen gaat goed, bessen worden ietwat zacht.

Inmaken als jam, bessensap, siroop, Wijn, Drogen, Als vulling in bijvoorbeeld taarten, vlaaien, muffins
Blauwe bessen hebben een geneeskrachtige werking, zowel de vruchten als de bladeren.
 

Berichten over deze plant