MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van eind November tot midden Februari    · eenmalig

De blauwbes draagt vruchten op het éénjarig hout ( bloemknoppen zijn veel dikker dan de bladknoppen).

De 1e-jaren is er geen snoei nodig.

Vanaf het 3ejaar: in de winter de 2- en meerjarige takken met zijtakken uitdunnen

Onderhoudsnoei van blauwe bessen:

In de eerste jaren na het planten wordt weinig gesnoeid en alleen het onderste vruchthout kort boven de grond wordt weggenomen. Later worden regelmatig de oudste gesteltakken aan de grond afgezaagd en vervangen door grondscheuten en wordt het vruchthout wat uitgedund.
Een goede snoei voorkomt dat de bosbessenstruiken te dicht en te hoog worden en de bessen te klein blijven. Door te snoeien is het plukken op een kortere periode mogelijk.
Door de snoei zal men de groei in de planten houden en eveneens nieuwe groei stimuleren. Het snoeien is ook een snelle dunmethode.
Vruchthouttakjes afwisselend op enkele bloemknoppen snoeien (3) en op bladknoppen (basisknoppen). Een stevige zijtwijg mag wat meer bloemknoppen dragen (5) dan een zwakke zijtwijg. Hierdoor bekom je dikke bessen en toch een goed evenwicht tussen groei en productie.
Voor een goede verjonging regelmatig terugsnoeien tot een lagerstaande zijtak. Hierboven laat men een kleine stomp (2-3 cm), anders geneest de snoeiwonde slecht en gaat de zijtak ook afsterven.
Oudere zware takken vervangen door jonge grondscheuten. Steeds op een paar cm boven een zijtak(je) snoeien, om een goede genezing te krijgen.
Te laag zittende zijtakken zal men wegsnoeien.
Indien nodig kunnen de bosbessenplanten volledig tot tegen de grond afgezaagd of afgemaaid worden. In het derde jaar na dit afzetten kan opnieuw geoogst worden.

Zomersnoei:

is nuttig om meer kort vruchthout te bekomen.
[Vaccinium corymbosum: Twijgen met rijpe blauwbessen]

In onze shop