Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Ranonkelstruik 'Pleniflora'

Foto: Ranonkelstruik 'Pleniflora'
Foto: Ranonkelstruik 'Pleniflora'
Foto: Ranonkelstruik 'Pleniflora'

Omschrijving:
De ranonkelstruik (Kerria japonica) is inheems vanaf westelijk China tot in Japan. Vooral langs ruige, steenachtige rivierbeddingen, op bergravijnen en eindmorenen groeit de struik als onkruid. In de tuin gedraagt Kerria zich bescheidener.

tot 1,5m hoog en 3 m breed. Winterhard. Bladverliezend.
Snijbloem. Opvallende bloemen. Takken in de winter zijn uitstekend in boeketten.
Bloemen: dubbele bloemen, die massaal de overhangende takken bezetten en voor het blad verschijnen. De bloeit gaat in bescheiden vorm door tot een stuk in de zomer
Bloei: maart /mei.
Bladeren:  klein, spits ovaal, getand, met heel geprononceerde nerven aan groene takken. Verkleuren geel tot rood in de herfst. 

Een echte bloeikampioen, die zelfs de meest schaduwrijke plek doet oplichten. In de herfst verliest de struik z'n blad, maar de twijgen blijven geelgroen. Vormt heel makkelijk uitlopers.Plantvoorschriften:
De struik kan als solitair of in groep worden geplant. In een kuip (op een balkon) groeit de struik even goed. Een bijzondere toepassing is als haag. Plant de ranonkelstruik dan op een onderlinge afstand van 50 centimeter. Plant in geval van een brede haag in een dubbele rij; afstand tussen de rijen 30 tot 40 centimeter. De ranonkelstruik verdraagt in vorm knippen prima, de bloei is in dat geval iets minder. Als los groeiende haag is de ranonkelstruik ook goed te gebruiken.
Groeit zowat overal .
Na worteling droogtebestendig.

Verzorging:
Overbemesting leidt tot excessieve groei en weinig bloemen
Het snoeien van de ranonkelstruik luistert niet zo nauw. Waar een stengel wordt teruggeknipt, loopt die later weer vrolijk uit. Heel oude stengels kunnen beter geregeld worden weggeknipt. Wil je in één keer de struik verjongen, dan kan met een gerust hart alles bij de grond worden weggeknipt. De ranonkelstruik vormt worteluitlopers. Met een spade kan overtollige opslag worden verwijderd. De afgestoken stengels met wortels kunnen worden uitgeplant. Er vormt zich dan een nieuwe struik
 

Eigenschappen

Hoogte
180 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend