MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Duizendblad Duizendblad + Duizendblad

Groeit in 2093 tuinen

Latijnse naam
Achillea millefolium
Andere benamingen
Achilleskruid, Duizendtak, Garve, Hazengras, Hazenkervel, Hondengervel, Ogenbloem, Reinevaar, Ribbenkwaad, Rijstepapbloem, Schapengraf, Schapenribbe, Soldatenkruid, Stoelbloem, Tabaksbloem, Velddragon, Wondkruid, Gewoon Duizendblad
Hoogte
40 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Duizendblad zijn lage tot hoge vaste planten voor een zonnige standplaats op normale tot arme grond. Het blad van Duizendblad is varenachtig en de plant draagt platte bloemschermen. De bloemen kunnen goed worden gedroogd. Duizendblad is het best te gebruiken in grotere groepen. Knip na de bloei de bloemstengels af om zaadvorming te voorkomen. Dat houdt Duizendblad vitaal en voorkomt dat er zaailingen met onbestemde kleuren in het hart van de plant gaan groeien.

Duizendblad (Achillea millefolium) is een plant uit de composietenfamilie. De soortaanduiding millefolium verwijst naar het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De geslachtsnaam is afgeleid van Achilles, die duizendblad met zijn legers meenam voor de behandeling van krijgswonden.

De plant komt voor op voedselrijke, verstoorde grond en op braakliggende terreinen. De plant kan goed tegen droogte. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een kenmerkende geur.

De plant wordt 15–50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken voor vegetatieve verspreiding.

Duizendblad bloeit van juni tot november met wit tot roze bloemen. De planten met roze bloemhoofdjes worden ook in de siertuin gebruikt. Soms komen planten met rode bloemen ook in het wild voor. De samengestelde bloeiwijze bestaat uit een schermvormige tros met bloemhoofdjes. (Wiki)

Het is een overblijvende plant die tot 30cm hoog wordt en geveerd met grijsgroen blad heeft. De stengels zijn bekroond met trosjes crèmewitte tot roze bloempjes die vooral in juli bloeien. De plant verspreidt zich snel via ondergrondse uitlopers en door zichzelf uit te zaaien. Hij doet het goed op de meeste grondsoorten, in de zon of halfschaduw. In de tuin kan u hem in toom houden door er voor te kiezen hem in een pot te kweken.
Er bestaan siervariëteiten met rode bloemen, maar deze hebben geen medicinale waarde.

  • Kleur            : Wit, soms grijs of roze verkleurend
  • Bloeiperiode     : Juni - Augustus
  • Hoogte volgroeid : ± 45 cm
  • Lichtbehoefte    : Zon
  • Vochtbehoefte    : Droog, Normaal
  • Winterhardheid   : Tot -40°C

Berichten over deze plant