MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bergbonenkruid +

Groeit in 499 tuinen

Latijnse naam
Satureja montana
Andere benamingen
Overblijvend bonenkruid, winterbonenkruid
Hoogte
30 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Doorlevende vorm van het bonenkruid.

Het is reeds sinds de oudheid in gebruik, zowel medicinaal en als keukenkruid. In de keuken is het een goede vervanger van peper voor mensen met een gevoelige maag. Doorlevend bonekruid vind je bijna nooit in de kruidenhandel, maar wel in bijna elke tuinhandel.
Vooral de blaadjes, maar ook de stengels, die u liefst tijdens de bloei oogst, zijn zeer aromatisch en kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden.  De blaadjes zijn minder zacht dan bij de éénjarige soort.  Ze worden nooit meegebakken, want dan worden ze bitter. 

Snoei en onderhoud
Snoei regelmatig om het bonenkruid een mooie vorm te geven en te beletten dat ze te sterk in de hoogte groeien. Snoeien bevordert ook de vorming van nieuwe scheuten. Laat vervolgens de bloemen komen: die brengen tot het gaat vriezen kleur in uw tuin.
Bij strenge kou beschermen met een strooisellaag.

Bonenkruid tips
Wil je in de winter wat bonenkruid bij de hand hebben? Zaai dan rond augustus in potjes binnenshuis.
Bonenkruid is ook een prima vervanger voor zout en peper, en bonenkruid is heerlijk als smaakmaker in vleesgerechten.
Doordat bonenkruid helpt de spijsvertering te stimuleren, is het een handig kruid om toe te voegen aan wat zwaardere gerechten zoals stamppotten.

Het gebruik van bonenkruid in de keuken
Overblijvend of eenjarig bonenkruid pluk naarmate u het nodig hebt, doe het voor de bloei als u de blaadjes wilt drogen. De smaak is aan de pikante kant, kan zout en peper vervangen, en moet in de keuken dus met mate worden toegepast. Vet vlees, o.a. varkensvlees, wild, ragout verbeteren erdoor, en de vertering van kool en bonen wordt erdoor vergemakkelijkt. Met bonenkruid parfumeert men geiten- en schapenkaas. In gerechten is bonenkruid goed te combineren met tijm, rozemarijn en laurier. Een paar jonge blaadjes in salade snipperen, een taktje in een fles azijn of jonge scheuten op het einde van de kooktijd laten meekoken met peulvruchten, het zijn kleine ingrepen die uw keuken een Provencaals accentje geven. Een met bonenkruid geparfumeerd bad werkt versterkend, een aftreksel van de blaadjes reinigt vet haar en vetee huid, mindert pijn bij wespen- en of bijensteken en gunt vermoeide ogen rust.  

 

Berichten over deze plant