MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Groot Afrikaantje

Foto: Groot Afrikaantje
Foto: Groot Afrikaantje
Foto: Groot Afrikaantje

Afrikaantje (Tagetes) is een geslacht van eenjarige planten uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Er zijn vele tientallen soorten die van nature voorkomen in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico. De naam "afrikaantje" slaat dus niet op het gebied van herkomst.

Tegenwoordig is het afrikaantje een bekende tuinplant. Aan het einde van de 16e eeuw werden de soorten Tagetes patula en Tagetes erecta in Europa ingevoerd. Sindsdien zijn er vele hybriden verschenen.

Afrikaantjes hebben matig voedselrijke grond nodig en veel zon. Op een plek in de halfschaduw kunnen de planten ook goed gedijen. Een vochtige en goed doorlatende grond is optimaal voor de ontwikkeling. Het uitplanten dient te gebeuren in het vroege voorjaar.

De geur van deze plant houdt wormpjes en ander ongedierte weg wat haar in de volksmond ook de bijnaam "stinkertje" heeft opgeleverd.

Zaadjes zijn gemakkelijk zelf te winnen door de uitgebloeide bloemhoofdjes te laten drogen. (De langwerpige zwarte zaadjes laten gemakkelijk los). Let goed op dat ze niet gaan schimmelen (goed uit elkaar leggen).

Eigenschappen

Variëteit van
Afrikaantje (algemeen) (Tagetes)
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw

 

1 varieteit van deze plant

In de webshop