MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Uitdunnen

Van midden Augustus tot begin September    · eenmalig

Purperklok delen

https://www.vtwonen.nl/tuinieren/planten-kweken/planten-delen/

De groei en bloei van veel vaste planten wordt minder als ze twee of drie jaar of langer op dezelfde plek staan. Meestal betekent dit dat de tijd is aangebroken om de planten uit de grond te halen, de kluit van de planten delen en terug te planten. Planten die (net) uitlopen, kun je van half maart tot eind april delen. Hoe eerder je begint met planten delen, hoe beter. Wacht met het delen van planten die vol in knop zitten of bloeien tot na de bloei. De periode augustus tot half september is een goede tijd. Ze hebben dan nog ruim de tijd om voor de winter goed te wortelen. Je kunt ook vaste planten stekken en heesters stekken om ze te vermeerderen.

Planten delen

Steek de plant die je wilt delen met een spitvork of een spa uit de grond. Doe dit zo ruim mogelijk zodat de kluit intact blijft en de wortels niet beschadigd worden.
Schud de wortelkluit uit zodat je de wortels en de groeipunten (ontluikende stelen) goed ziet.
Vervolgens kun je de planten delen. Deel de kluit vervolgens in twee of meer stukken.
Verwijder dode wortels en onkruidwortels. Bij veel planten telt het hart, het middelste deel van de plant, weinig groeipunten.
Plant alleen de stukken terug met duidelijk zichtbare groeipunten of uitlopers, de rest heeft geen zin.
Maak voor iedere nieuwe plant een ruim plantgat, vul dit met potgrond en zet de plant even diep als de moederplant.
Geef de eerste drie weken extra water.

Losse kluiten

Planten delen doe je niet altijd met hetzelfde gereedschap. Wortelkluiten die geen compacte massa vormen en nog te hanteren zijn, deel je met de hand. Scheur de kluit met beide handen in twee of meer stukken. Purperklokje (Heuchera), elfenbloem (Epimedium) en de meeste ooievaarsbeksoorten (Geranium) zijn met de hand te delen.