Op 31 mei 2024 zal MijnTuin beëindigd worden. Voor meer informatie, kan je terecht op deze pagina

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Glansmispel 'Red Robin' Glansmispel 'Red Robin' +Glansmispel 'Red Robin'

Groeit in 3954 tuinen

Latijnse naam
Photinia fraseri 'Red Robin'
Hoogte
200 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Hoogte tot 4m indien niet gesnoeid. Wintergroene struik.
Jong blad is roodbruin en verkleurt na een tijd naar groen.
In het voorjaar, mei, brede tuilen met witte bloemen later volgen de blauwzwarte bessen.
Decoratieve heester voor een kleine tuin. De bossige kroonvorm is in het begin rond. Later gaan de takken meer doorhangen, zodat de kroon breder wordt. De omgekeerd eironde bladeren zijn glanzend. In het voorjaar lopen zij bruinrood uit en verkleuren in de zomer naar donkergroen.
De topbladeren worden in het najaar bordeauxrood.

Plantvoorschriften:  Alle goed doorlatende humusrijke grond, liefst met beschutting tegen te felle wind.
Zon tot halfschaduw.
Prachtig als solitair, maar ook geschikt als haag.

Verzorging:  Snoeien in de winter tijdens de rustperiode.
De Red Robin hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt het wel zeer goed. Snoeien doe je na de bloei. Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei.
Indien de takken te dicht groeien kan men er enkele wegsnijden om wat meer licht in de struik toe te laten.
Wanneer je een haag hebt staan van Red Robin is snoeien van belang om het een mooi geheel te laten worden.
Omdat de Glansmispel goed gesnoeid kan worden, is hij mooi door middel van snoeien op de juiste hoogte en breedte te houden. 
Vooral in een kleine tuin is het stamboompje heel geschikt. Voordeel is dat er onder van alles kan groeien en het boompje geeft hoogte aan de tuin. Je krijgt helemaal een mooi effect als je een rij of een ander regelmatig patroon in de tuin plaatst.
Zo kun je een ronde vorm of de rechte lijn van een pad extra benadrukken.
Bij zeer strenge vorst wil de struik nog wel eens invriezen, maar loopt op het niet bevroren hout weer uit.
Bij jaarlijkse snoei heeft men meer bronskleurige bladeren.
Bemesten kan 1x per jaar in het voorjaar zodra de plant begint uit te lopen. Gebruik een goede organische meststof zoals verrijkte koemest of een andere organische verrijkte meststof (verrijkte houdt in dat er voldoende mineralen zijn toegevoegd)
 
Ziekten:  Photinia bladvlekkenziekte is een plantenziekte op Photinia (Glansmispel). De plantenziekte wordt veroorzaakt door de schimmelaantasting 'Diplocarpon mespili / Entomosporium mespili'.

Wat is Entomosporium mespili?  In het Nederlands spreekt men van de Photinia bladvlekkenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel veroorzaakt bruine/rode tot zwarte vlekken op vaak nieuw blad. Bij gevoelige rassen zoals Photinia kan veel bladverlies optreden. De schimmel heeft het het beste naar haar zin bij 20 graden Celsius en wordt afgeremd bij temperaturen hoger dan 30 graden Celsius. Koudere en natte perioden bevorderen een infectie.

Wat kan ik doen om mijn Photinia te beschermen?  In de eerste plaats is het belangrijk dat het aangetaste blad dat op de grond valt wordt verwijderd. Op het afgevallen blad is de schimmel aanwezig en het kan van daaruit voor nieuwe aantasting zorgen. Pluk de aangetaste bladeren en gooi ze in de container. Het kan enorm schelen als u de plant op een andere plek in de tuin zet waar hij meer zon krijgt en waar de bladeren na een regenbui sneller opdrogen. Snoei de onderste takken weg waardoor de kans op opspattend regenwater vanaf de grond wordt voorkomen.

Berichten over deze plant