MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Meiraap

Brassica rapa subsp. rapa  • 

Foto: Meiraap

Foto: Meiraap

De rapen stellen geen bijzondere eisen aan de grond. Toch groeien ze beter op ietwat lichtere dan op zwaardere gronden. Overigens moet de grond humusrijk zijn en, daar de rapen, vooral de vroege, op korte tijd moeten ontwikkelen, ook veel voedende bestanddelen bevatten.

Rapen hebben veel namen: keukenraap, knolraap (niet te verwarren met koolraap!), knolletje, meiraap, meiknolletje, tuinraap. De raap lijkt wel veel op de koolraap, en behoren ook allebei tot de koolrassen maar toch zijn er een aantal verschillen:

  •     Rapen teel je in de lente en in de herfst, koolraap zaai je in de late lente en oogst je in de late herfst
  •     Rapen oogst je jonger en dus ook kleiner dan koolraap
  •     Rapen kunnen niet tegen verplanten en zaai je ter plaatse, koolraap kun je voorzaaien en uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn
  •     Rapen hebben een mildere smaak en zijn een typische jonge voorjaarsgroente, koolraap is een echte herfst- en wintergroente

Rapen oogst je dus jong (in ieder geval de voorjaarsraapjes). Als ze jong genoeg zijn hoef je ze niet te schillen; wassen en stoven is erg lekker maar ook rauw in plakjes zijn ze dan lekker (in salades of op een broodje gezond). Herfstrapen kun je wat groter laten worden en dan moet je ze wel schillen, de smaak is dan wat minder jong en mild dan in het voorjaar, en ze wordt dan juist wat zoeter van smaak, je eet ze dan vooral in stoofschotels, met kaas uit de oven, etc.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 400 cm