MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Tuinboon

Foto: Tuinboon

Algemene omschrijving

Tuinbonen kunnen veel vorst verdragen.

Voor de verse consumptie' worden de bonen dikwijls onder platglas gezaaid om later in de vollegrond te worden uitgeplant. Hierdoor wordt enige vervroeging van de oogst verkregen. Voor de verse consumptie worden vroege rassen, die tevens forse peulen vormen, gebruikt.

Uitzaai onder platglas in januari/februari.

Uitpoten in maart. Plantafstand in de rij 15 cm en tussen de rijen 60 cm of in de rij 10 cm en tussen de rijen 140 cm. In Limburg worden soms drie planten bij elkaar in één plantgat gepoot.

Oogst half juni - juli. De peulen hangen. Tussen de tuinbonen kan een vroege teelt van kropsla plaatsvinden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinboon

Vicia faba. Labbonen of tuinbonen zijn de ijsberen onder de peulgewassen, want ook deze groente kan heel vroeg geplant worden! In tegenstelling tot wat de naam doet blijken, is de tuinboon enkel verwant met de gewone boontjes. Wel behoren ze allebei tot de vlinderbloemigen die op hun beurt terug stikstof (N) in de bodem afgeven. Planten vanaf februari in een licht verwarmde ruimte zal de tuinboon ten goede komen. Uitplanten vanaf eind maart, begin april en al gauw zal er over gegaan worden tot bloemzetting, wat bij de tuinboon echt een plaatje is!

http://www.tuinadvies.be/moestuin_in_februari.htm

Eigenschappen

Hoogte
30 - 100 cm

 

Bekijk alle variëteiten

6 varieteiten van deze plant