Algemene omschrijving
Tuinbonen kunnen veel vorst verdragen.
Voor de verse consumptie' worden de bonen dikwijls onder platglas gezaaid om later in de vollegrond te worden uitgeplant. Hierdoor wordt enige vervroeging van de oogst verkregen. Voor de verse consumptie worden vroege rassen, die tevens forse peulen vormen, gebruikt.
Uitzaai onder platglas in januari/februari.
Uitpoten in maart. Plantafstand in de rij 15 cm en tussen de rijen 60 cm of in de rij 10 cm en tussen de rijen 140 cm. In Limburg worden soms drie planten bij elkaar in één plantgat gepoot.
Oogst half juni - juli. De peulen hangen. Tussen de tuinbonen kan een vroege teelt van kropsla plaatsvinden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinboon
Vicia faba. Labbonen of tuinbonen zijn de ijsberen onder de peulgewassen, want ook deze groente kan heel vroeg geplant worden! In tegenstelling tot wat de naam doet blijken, is de tuinboon enkel verwant met de gewone boontjes. Wel behoren ze allebei tot de vlinderbloemigen die op hun beurt terug stikstof (N) in de bodem afgeven. Planten vanaf februari in een licht verwarmde ruimte zal de tuinboon ten goede komen. Uitplanten vanaf eind maart, begin april en al gauw zal er over gegaan worden tot bloemzetting, wat bij de tuinboon echt een plaatje is!
Eigenschappen
- Hoogte
- 30 - 100 cm
Bekijk alle variëteiten
6 varieteiten van deze plant
-
Tuinboon 'Cûku Pupas'Vicia faba 'Cûku Pupas'
-
Tuinboon 'Express Eleonora'Vicia faba 'Express Eleonora'
-
Tuinboon 'Green Windsor'Vicia faba 'Green Windsor'
-
Tuinboon 'Martock'Vicia faba 'Martock'
-
Tuinboon 'Witkiem'Vicia faba 'Witkiem'
-
Tuinboon 'Aguadulce'Vicia faba subsp. major 'Aguadulce'