MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ierse Klimop +

Groeit in 914 tuinen

Latijnse naam
Hedera hibernica
Andere benamingen
Hedera helix 'Castle Combe' , Hedera helix 'Hibernica', Hedera helix var. hibernica, Atlantische Klimop
Hoogte
500 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Bloeimaand: September, Oktober
Volwassen Hoogte: 5 à 10 m.
Plantafstand: Als haagplant: 4 a 5 per lopende m.
                      Als beplanting: 2 a 3 per m⊃2;.

De Ierse klimop Hedera hibernica is een veel gekweekte variant van de gewone klimop. Dit is een bekende bosplant die zowel over de bodem kruipt als zich via hechtwortels aan bomen vasthecht. Het is een groenblijvende struik, die als snelgroeiende klimplant ook wel als bodembedekker wordt ingezet. In deze hoedanigheid is de gewone klimop, samen met enkele rassen, haast onverslaanbaar. Klimmende planten gaan pas bloeien als ze een hoogte van ongeveer tien meter hebben bereikt. De bloemen zijn groengeel van kleur en gaan over in zwarte, kogelvormige vruchtjes, die pas in het volgende jaar rijpen. Vogels zijn er dol op. Voor mensen zijn ze giftig.
Hedera (klimop) is een van de meest gebruikte klimplanten. Het is van oorsprong een bosplant die via bomen en andere klimsteunen met zijn hechtwortels naar het licht toegroeit. Die oorsprong van de bosbodem maakt dat ze vrij veel schaduw kunnen verdragen. Zolang scheuten over de grond groeien, vormen ze daar ook normale wortels, waardoor klimop ook een uitstekende, groenblijvende bodembedekker is. Klimop kan alles overwoekeren en tot enorme omvang uitgroeien. Het is voor één enkele plant geen probleem om een vlak van 10 bij 10 meter in 5 à 10 jaar totaal te overgroeien met haar opvallende pijlvormige blad. Als klimop niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en ondergaat een gedaantewisseling. Nieuwe takken hebben geen hechtwortels meer. Het blad krijgt een ruitvorm. Klimop begint te bloeien en vormt bessen. Door te snoeien wordt deze fase nooit bereikt.

Hedera helix 'Hibernica' wordt veel toegepast in zogenaamde direct-klaarhagen. Groeit een bouwstaalmat binnen drie jaar dicht. Ierse klimop staat het liefst op een halfbeschaduwde plaats maar zon en schaduw worden ook verdragen.

De bloei van Hedera helix 'Hibernica' met witte bolvormige bloemen vindt plaats in de periode september-december.

Algemeen onderhoud

Klimop doet het in vrijwel elke grond die niet te arm of te droog is, maar optimaal is voedselrijke, humushoudende zandgrond. Als de plant niet goed meer groeit, doet een beetje mest vaak wonderen. Lang niet alle soorten en rassen zijn voldoende winterhard in ons klimaat. Zelfs de gewone klimop, die toch wel wat gewend is, zal in zeer strenge winters het blad verliezen, zeker wanneer hij in een boom groeit en dus veel wind vangt. De hoofdtakken blijven echter leven en zullen weer uitlopen.
Klimop kan het gehele jaar goed gesnoeid worden. Als je de bodembedekkers om de paar jaar afknipt, resulteert dit in een mooi, vlak, nieuw tapijt. De gesteltakken moet je natuurlijk sparen. Hetzelfde geldt voor een met klimop begroeide schutting: spaar de gesteltakken en knip verder alles weg. Het resultaat zal je zeker bevallen!
Klimop kan last hebben van blad- en stengelvlekkenziekten. Eerst een bruinzwarte verkleuring op stengels of op het blad, daarna zwarte vruchtlichamen. De infectie gaat vooral via wonden, bijvoorbeeld door het snoeien. Treed vooral op bij bodembedekkers die in beschaduwde, vochtige omstandigheden groeien.

Berichten over deze plant