Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Weigelia 'Candida'

Foto: Weigelia 'Candida'
Foto: Weigelia 'Candida'

Standplaats: licht schaduw en zon
Vocht: vochthoudend-vochtig
Grond: voedselrijk
Zuur: zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee
Bloeimaanden: April, Mei, Juni, Juli

De nederlandse naam is Weigelia, familie van de Caprifoliaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. april tot en met juli. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 200 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Heeft een opvallende bloeiwijze.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Voor wat betreft de zuurgraad is ze vrij tolerant (pH = 5.5 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is, vanwege oppervlakkige worteling of grote vocht-/voedingopname, lastig met vaste planten te combineren.

Algemene snoeirichtlijnen:

Weigela is een heester die aan de voet van de plant (en ook hogerop de twijgen) nieuwe twijgen vormen. Daarom zijn ze zeer goed geschikt om de oudere en uitgebloeide takken te vervangen (verjongingssnoei).

Ze bloeien aan het hout dat het vorige jaar gevormd werd. Snoei ze daarom hoofdzakelijk direct na de bloei.

Sommige hebben mooi blad. Ze reageren goed op snoei, toegepast om de energie te richten op het vormen van sterke jonge scheuten in plaats van op de zaadvorming.

Rassen met mooie bladvormen:

De snoei is te gebruiken om het bladeffect te versterken bij cultivars met fraai bronzen, paars of bont blad. Een jaarlijkse diepe snoei kan uitgevoerd worden om meer bladeffecten te verkrijgen wanneer die belangrijker geacht wordt dan de bloemproductie. Dan worden deze struiken worden dan tot 2/3 van hun takken teruggesnoeid.

Bij bonte of rode vormen de teruggelopen scheuten (groene scheuten) steeds zorgvuldig wegsnoeien.

Verjongingsnoei:

Jonge planten hebben weinig vormsnoei nodig.

Bij volgroeide struiken elk jaar de uitgebloeide scheuten inkorten op sterke, doorgaans opgaande scheuten onder de verwelkte bloemen. Snoei zoveel mogelijk onmiddellijk na de bloei. Aan de basis 1-2 takken afknippen en streven naar een evenwicht tussen rijp en jong hout, en te lange nieuwe scheuten die de vorm bederven, verwijderen of inkorten. De snoei bestaat uit het wegnemen van de oudste takken, uitdunnen dus, zodat voldoende lucht en licht de struik kunnen binnendringen.

Werkwijze

1 Verwijder een of twee van de oudste takken, knip terug tot binnen 5-8 cm van de basis.
2 Verwijder te krachtige opgaande nieuwe scheuten of kort ze in op een zijscheut (hoewel ze vaak niet vertakt zijn).
3 Zet uitgebloeide scheuten terug op gezonde knoppen of een goed geplaatste zijscheut.

In de winter, als de planten kaal staan, is de structuur van de plant weliswaar beter te zien zodat je eventueel teveel of slecht staande takken kan verwijderen. Hou er wel rekening mee dat je ook takken met bloemknoppen verwijderd. Beperkt dus tijdens de winter de snoei.

Oude struiken

Drastisch verjongen door alle takken tot op de grond af te knippen. De nieuwe scheuten midden zomer uitdunnen. Dit gaat in het begin wel ten koste van de bloei. Terugsnoeien van de oude takken doe je op de laagste staande jonge en sterke scheut, of als die ontbreekt tot de voet, even boven het grondniveau.
Na je snoei ingreep ziet je struik er misschien wel kaal uit maar de nieuwe scheuten zullen de open ruimten weer snel opvullen.

Eigenschappen

Variëteit van
Weigelia (algemeen) (Weigela (algemeen))
Hoogte
60 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend