MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Brem 'Allgold'

Groeit in 132 tuinen

Latijnse naam
Cytisus xpraecox 'Allgold'
Variëteit van
Brem (Cytisus x praecox)
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De nederlandse naam is Brem, familie van de Fabaceae. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. mei. De bladeren zijn donkergroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 125 cm. Verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Heeft een opvallende bloeiwijze. Is goed verkrijgbaar.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een voedselarme, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 - 7). Zonnig, verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'open plaats' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan. 

Bemesting Cytisus x praecox 'Allgold'

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8 

Onderhoud Cytisus x praecox 'Allgold'

Deze heester houdt er niet van verplant te worden. Laat hem dus op een ruime plaats staan en snoei hem ieder jaar na de bloei terug. Snoei alle takken diep in, maar wel zo, dat onder de plaats waar u knipt nog wat groen, of een aanhechting van groen, blijft zitten. 

Snoeien Cytisus x praecox 'Allgold'

Cytisus (brem) Voor deze heesters geldt: We snoeien van jongs af aan of we snoeien niet. Met snoei voorkomen we dat de heester sterk verhout en kaal wordt. De snoei (na de bloei) bestaat uit het terugknippen van de uitgebloeide scheuten tot de helft. We kunnen deze heester in noodgevallen ook in het voorjaar volledig terugzetten, maar de kans dat ze mooi uitloopt is klein, want op het oude hout loopt ook deze plant slecht uit.

Berichten over deze plant