MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Paksoi

Groeit in 616 tuinen

Latijnse naam
Brassica rapa var. chinensis
Andere benamingen
pak choi, bok choi
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Oogsten na 6 weken!

Vollegrond

Het grootste probleem bij de teelt van paksoi is het doorschieten. De bloemstengel wordt gevormd zonder dat er een voldoende grote krop kan uitgroeien. Er zijn verschillende oorzaken van de vroegtijdige bloemvorming. Paksoi kan vanaf eind april onder verwarmd glas gezaaid worden. Een minimumtemperatuur van 20°C overdag en 16°C 's nachts is een eerste maatregel om doorschieten te voorkomen. Pas vanaf 10 juli kan er ter plaatse gezaaid worden, dit tot uiterlijk 15 augustus. De rassenkeuze is eveneens belangrijk ter voorkoming van het doorschieten. De oudere rassen zijn alleen geschikt voor zaai vanaf juli.

Onder glas

Paksoi blijft onder glas kleiner en kan op 30 x 25cm uitgeplant worden. De planten kunnen in de grond gezet worden tot aan het eerste paar bladeren. Pas geplante paksoi kan last hebben van bladverbranding. Als er ter plaatse gezaaid wordt is het beter groepjes van drie of vier zaadjes te leggen en daar dan naderhand de sterkste zaailing van over te houden. Zaai op een diepte tussen 1 en 1,5 cm.

Wat betreft de standplaats moet er rekening meegehouden worden dat het koolgewassen zijn in verband met knolvoet. Kies dus een plaats waar de vorige maanden en jaren geen koolgewassen stonden. Een voedzame en vochthoudende grond, waar een ruime hoeveelheid compost of goed verteerde stalmest aan toegevoegd is, wordt aangewezen. Indien deze groente verbouwd wordt als nateelt moet er toch nog gezorgd worden voor een ruime organische bemesting, bijvoorbeeld met bloedmeel of een andere gedroogde organische meststof. Kalktoediening in het vroege voorjaar om de pH te verhogen is aan te raden. Paksoi is namelijk heel gevoelig voor knolvoet. Deze bekende schimmelziekte die de wortels van koolgewassen doet opzwellen komt minder voor bij hoge pH. Zwaardere grondtypes zijn voor deze snelgroeiende koolsoorten minder geschikt. Kies een perceel dat vrij veel zonlicht krijgt, alhoewel wat lichte schaduw voor deze groente 's zomers een voordeel kan zijn.

Berichten over deze plant