MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Viltige hoornbloem 'Silberteppich'

De viltige hoornbloem, Cerastium tomentosum, waarbij de soortaanduiding tomentosum harig betekent, komt oorspronkelijk uit Italië. De bladeren zijn namelijk behaard en geven het blad de grijzige kleur. Daardoor vallen de witte bloemen een beetje weg tegen de achtergrond van al het blad. Wel is het de moeite waard de zaaddoosjes, waaraan deze plant zijn naam dank, eens van dicht bij te bekijken. De plant behoudt 's winters het grijze blad.

Al vroeg had men in de gaten dat hoornbloem heel goed gebruikt kan worden in een bak. Het blad gaat mooi over de rand van de bak hangen. De plant kan goed tegen droogte en een keer vergeten water geven is geen probleem. Daarom werd hoornbloem altijd gebruikt in de decoratief bedoelde, met planten gevulde kruiwagens bij boerderijen. Hij is dus erg mooi in de boerderijtuin.

In Nederland en België komt de hoornbloem in de natuur voor. Dit is de akkerhoornbloem met de wetenschappelijke naam Cerastium arvense. De naam hoornbloem en de geslachtsnaam Cerastium, dat is afgeleid van het Griekse woord voor hoorn ‘keras’, slaan op het zaaddoosje van de plant, dat de vorm van een hoorn heeft.

ONDERHOUD

Hoornbloem staat het best op een zonnige plaats in droge grond. Het is een sterke plant die behoorlijk andere planten kan overwoekeren. Als de grond te rijk aan meststoffen is, dan woekert deze plant nog harder en wordt hij er niet mooier op.

Het blad van de hoornbloem verschijnt vroeg in de lente. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.

Als de plant lelijker begint te worden, dan kun je deze uitnemen, scheuren en de beste delen opnieuw planten. Je kunt aan het begin van het voorjaar de plant afknippen, zodat er nieuwe frisse bladeren worden gevormd. De lange stengels na de bloei kun je ook afknippen.

 

 

Eigenschappen

Hoogte
10 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend