MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Dwergmispel 'Major'

Groeit in 290 tuinen

Latijnse naam
Cotoneaster dammeri 'Major'
Hoogte
0 - 200 cm

Algemene omschrijving

Wie kent de Cotoneaster niet, een struik die in vele tuinen en vooral voortuintjes staat. Die dikwijls in de meest ondankbare situaties toch nog groeit, althans de sterkste soorten en die in de winter voor kleur zorgen door de vele rode bessen. De Cotoneaster is een struik tot kleine boom met vele vormen en variëteiten en eveneens uitstekend geschikt voor bonsai.
Problemen om hem te vinden zijn er nauwelijks, tenware men zijn zinnen zet op een niet zo courante soort. Zowat 50 soorten en ontelbare tuinvormen zijn er van deze plant bekend. Dus teveel om op te sommen! Men vindt ze in Europa, Noord-Afrika, Azië, China, Siberië en in de Himalaya. Ze zijn winterhard, de meeste zijn echte taaie rakkers en sommige houden hun blad geheel of gedeeltelijk in de winter, ook wel afhankelijk van een koude of minder koude winter. Men vindt er bodembedekkers onder, echte kruipplanten, halfhoge struiken tot kleine boomvormen van 2 tot 3 m hoog. Ze hebben haast allen een heel mooie herfstkleur, kleine witte tot witroze bloemetjes in juni die zeer talrijk zijn. Later naar de herfst en de winter toe, mooie helrode tot dieprode bessen. En om hun goede eigenschappen af te ronden, de meeste zijn helemaal niet veeleisend wat de grondkwaliteit betreft en verdragen zowel volle zon als vrij veel schaduw, maar dit laatste kan wel invloed hebben op de bloei en dus op de bessen later.

Snoei verdragen deze planten eveneens uitstekend, meestal produceren ze zoveel zijtakken dat men heel goed kan uitdunnen. Bovendien zijn de meeste ook nog kleinbladig en hebben zoveel blad dat het eveneens nodig is deze te reduceren.
 

Berichten over deze plant