Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Spinnenwebhuislook

Foto: Spinnenwebhuislook
Foto: Spinnenwebhuislook
Foto: Spinnenwebhuislook

Sempervivum arachnoideum, spinnenwebhuislook, komt uit de Alpen, Pyreneeën, Apennijnen en Karpaten. Het is een rotsplant, die ook geschikt is voor bakken. Deze soort heeft kleine rozetten (1½ à 2 centimeter). De 6 to 8 milimeter lange bladeren zijn langwerpig en naar binnen gebogen. De veelal bruinachtige toppen van die bladeren zijn met elkaar verbonden door een spinnenwebachtige beharing. Daar komt de naam ook vandaan. De helder karmijnrode bloemen bevinden zich in armbloemige tuilen.

Sempervivum is een rozettenvormende winterharde vetplant. De rozetten hebben, afhankelijk van de soort of de cultivar, een doorsnee van 2 tot 15 cm. Aan dunne uitlopertjes van de bladeren worden nieuwe rozetten gevormd. Indien een rozet eenmaal gebloeid heeft, gaat hij dood (monocarpie). Aan geschubde bloemstengels van 10 tot 45 cm hoog ontwikkelen zich in de periode juni-augustus stervormige bloemen, in de kleuren donkerroze, karmijnrood, dofrood en soms lichtgeel. De soorten kruisen onderling heel gemakkelijk. Dat komt in de natuur, maar vooral op kwekerijen en in collecties voor. Het aantal cultuurvormen is mede daardoor heel erg groot.

Zonnige, goed gedraineerde standplaats. Groeit ook op rotsen en kan dan ook met weinig grond toe. Stoor de plant zo min mogelijk. Haal uitgebloeide rozetten weg.

Hij plant zich voort door middel van uitlopers of scheuten en door zaad. Verder vormt hij een bloem vanuit het hart van de plant. Als de bloem uitgebloeid is sterft de plant af, en groeien zijn scheuten rondom de moederplant verder. Bloeitijd van de meeste soorten is van juni t/m juli. De hoogte is meestal 15 cm op een enkele uitzondering na. Al deze facetten bij elkaar maakt de sempervivum een zeer interessante plant voor in de tuin, daken van een schuur , terras of plantbakken.

Eigenschappen

Hoogte
20 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend