MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kerstroos (algemeen) + Kerstroos (algemeen) Kerstroos (algemeen)

Groeit in 10331 tuinen

Latijnse naam
Helleborus niger
Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Nat, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Helleborus niger, of kerstroos, komt van oorsprong uit de kalkrijke berggebieden met naaldbossen van de Oostelijke Alpen en de Noordelijke Apennijnen.

De witte bloemen van Helleborus niger zijn tussen de 4 en 8 cm groot en verkleuren naar roze. De hoogte van deze wintergroene plant bedraagt tussen de 20 en 30 cm.

Helleborus niger staat niet te boek als een gemakkelijke tuinplant omdat de plant best veel eisen aan de standplaats stelt. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd. Jonge knoppen, jonge bladeren en wortels van Helleborus niger zijn in trek bij slakken en hebben dus bescherming nodig.

Het spatelvormige blad van Helleborus niger is langer en smaller dan van veel andere Helleborus-soorten en kruisingen. In de winter blijft het blad groen.

De kerstroos is vooral in trek vanwege de bloeitijd. Deze valt op een moment, de periode januari-april, waarin veel andere planten nog in rust zijn.
Helleborus niger is eenvoudig door scheuren te vermeerderen. De niger groeit het beste vol in de zon.

 • Bloeikleur : wit
 • Bloeimaand : januari, februari, maart, april
 • Hoogte : 20 - 50 cm
 • Bladkleur : Groen
 • Wintergroen : Bladhoudend / wintergroen
 • Winterhardheid : Goed winterhard
 • Standplaats : Halfschaduw tot schaduw
 • Soort gewas : Vaste plant
 • PH bodem : kalkhoudend tot neutraal (gedijt zeer goed langs dolomietpaden, waarin hij zich durft uit te zaaien)
 • Speciale kenmerken : Snijbloem, Opvallende bladeren
 • Habitat : Normale bodem, Stenige bodem (van oorsprong op de bosrijke alpen, vandaar dat ze ook van kalk en halfschaduw houden)

Zaaien:  Mits wat geduld kan je de Helleborus ook zelf zaaien. Eind mei worden de zaaddozen dik en bruin. Dan komt het erop aan het zaad te oogsten vooraleer het op de grond valt. Rijp zaad moet er blinkend en zwart uitzien. Als je kan, direct zaaien want het zaad bewaart niet lang. 
Zaai in een schaal of potten, dek af met een laagje grof rijnzand, dit bevorderd de afwatering, houdt de schaal vochtig en houdt algen op afstand. Plaats de potten of schaal op een beschutte plaats, volle zon vermijden, vochtig houden. Tegen september zal het zaad kiemen. 
In november zullen de plantjes echte blaadjes hebben en kunnen ze apart in potjes. In de volgende lente kan je ze dan in 1 liter potten planten of daar in de tuin waar je ze wilt hebben. Nog een jaar later komt het spannende moment waarop je de nieuwe bloemen kan bewonderen. 
Het vraagt wat geduld, de meeste planten krijgen bloemen na 2 - 3 jaar, maar je geduld wordt rijkelijk beloond.

Berichten over deze plant