Aster 'Rudolf Goethe'
- Latijnse naam
- Aster amellus 'Rudolf Goethe'
- Variëteit van
- Bergaster (Aster amellus)
- Hoogte
- 1 - 60 cm
- Kleur
- Winterhard
- Ja
- PH
- Kalkrijk
- Vochtigheid
- Normaal
- Licht
- Zon, halfschaduw
- Evergreen
- Bladverliezend
Algemene omschrijving
Aster is een van de bekendste en oudste vaste plant die we kennen. Hij komt bijna in elke tuin wel voor. De bloeitijd en hoogte bepalen vaak bij welke astergroep ze horen.
Zo zijn de Dumoses soorten en de Alpine soorten de kleinere in het assortiment , en worden zo’ n 25 tot 40 cm hoog. Maar er zijn ook soorten die wel 1.50 m hoog kunnen worden.
Doordat we het meeldauw probleem in deze vaste plant onder de duim hebben is deze plant de laatste jaren erg in opmars gekomen. De kleuren die voornamelijk roze, blauw en paars zijn worden tegenwoordig aangevuld met ook hele mooie witte soorten. Verder stelt de plant weinig eisen aan de grond.
Deze herfstaster 'Rudolf Goethe' bloeit met lavendelblauwe bloemen van aug. t/m okt. en wordt 60 cm hoog.
Verzorging:
Voor bossiger planten knipt u de scheuten in de lente terug wanneer deze 15cm lang zijn en later nog eens begin zomer.
Jonge planten het eerste jaar beslist niet laten uitdrogen.
Tot ze echt volwassen zijn hebben ze steun nodig, daarnaarna beredderen ze zichzeilf. Een goede manier is: Niet zo’n opzichtig hardgroen plastic stokje maar gebruik daarvoor snoeihout van heesters of bomen, welke listig tussen de opgaande stelen van de aster gezet kunnen worden. Als dit steunhout al vanaf het begin van het seizoen geplaatst is, groeien de bloemstelen er op een natuurlijke wijze doorheen.
Controleer in de zomer regelmatig op meeldauw en spuit eventueel met een middel daartegen. Strooi een handje organische mest zoals bloed of beendermeel bij iedere plant.
Verwijder uitgebloeide bloemstengels. Snijd de planten af in het voorjaar. Doe dit niet in het najaar, want dit bekort de levensduur.
Scheur de planten ten minste om de 3 jaar voor de bloei terugloopt en de binnenste pol te zwak wordt, rooi de pollen vroeg in het voorjaar en deel de randen in stukken van ca 15cm doorsnede. plaats de buitenkant terug.