MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Schuimbloem

Tiarella cordifolia  • 

Foto: Schuimbloem

Schuimbloem
Foto: Schuimbloem
Foto: Schuimbloem

Bij de schuimbloem hoef je niet meteen te denken aan een plant, die overdekt is met het omhulsel van schuimbeestjes (cicaden). Als de plant in het voorjaar in bloei staat, is met veel fantasie misschien daarin het schuim van de branding van de Noordzee te ontdekken.

Welke fata morgana's bij u ook opdoemen, het is in ieder geval een rijk bloeiende plant, buitengewoon goed te gebruiken in schaduwrijke situaties als de grond maar vochtig genoeg is.

De schuimbloem lijkt wat bloeiwijze betreft op het familielid purperklokje. Bloemen staan in fragiele pluimen langs een opgerichte stengel. Afhankelijk van de soort zijn bloemstengels twintig tot dertig centimeter lang. Evenals het purperklokje is de schuimbloem een overblijvende bosplant, geschikt voor schemerige omstandigheden. Twee soorten Tiarella komen van nature voor in vochtige bossen van Noord-Amerika. Het geslacht behoort tot de steenbreekfamilie (Saxifragaceae).

Tiarella cordifolia is een krachtig groeiende en overblijvende plant. Het is een bodembedekker gedurende de zomer. Al voor het begin van het najaar verkleurt het blad naar purperrood. In de winter is het blad verdwenen of blijft in een oranjerode kleur achter. In de zomer is het blad lichtgroen. De bladen zijn gelobd, getand en licht behaard. In mei verschijnen de bloeistengels met witte tot roomwitte bloemen in eindstandige, pluimvormige aren. Het is vooral een rijk bloeiende plant. De plant wordt tien centimeter hoog, met bloeiaren ongeveer dertig centimeter. Plant deze soort op een onderlinge afstand van dertig centimeter. In een grote groep of als een tapijt uitgeplant onder heesters doet de schuimbloem het prima. De plant breidt zich door middel van worteluitlopers zelf uit.

Tiarella cordifolia heeft de neiging na enkele jaren weg te kwijnen door een te droge (warme) standplaats of bij gebrek aan kalk (een te zuur geworden standplaats, bijvoorbeeld door het gebruik van boomschors). Geef jaarlijks in het najaar een kleine gift kalk.

De Tiarella cordifolia wordt in Nederland ook Schuimbloem genoemd. Het is een bodembedekkende vaste plant. In april en mei bloeit de Schuimbloem en krijgt dan witte tot lichtroze, pluimvormige bloemen. Het plantje wordt tussen de 15 en 20 cm hoog en staat graag in de lichte schaduw.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend