MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Stinkend Nieskruid +

Groeit in 472 tuinen

Latijnse naam
Helleborus foetidus
Hoogte
30 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

​Helleborus foetidus - soms verkeerdelijk Kerstroos genoemd - heeft zijn Nederlandse naam stinkend nieskruid te danken aan de groenige bloemen die stinken als ze worden aangeraakt. Deze  inheemse Helleborus is wintergroen met een volle, donkergroene gekleurde bloemen van december tot april met een vage lelietje-van-dalen geur. Bloemen ook geschikt voor boeketten. Het is de enige soort die met succes in een vaas gezet kan worden.
(De échte kerstroos is het zwart nieskruid, Helleborus niger).

  • De bloemen worden vooral door bijen bezocht. Deze worden aangetrokken door de voor mensen onaangename geur.
  • De zaadjes hebben aan een zijde een mierenbroodje waaruit olie komt. De mieren zijn dol op deze olie en slepen hiervoor de zaden mee. Op deze manier vindt de verspreiding van de zaden plaats, soms vele meters ver van de moederplant.
  • De plant heeft een lichte voorkeur voor een standplaats in de halfschaduw, vaak op kalkhoudende grond.
  • Alle delen van de plant zijn zwak tot matig giftig, ook de zaden. Het aanwezige helleborine irriteert huid- en slijmvliezen. Reeds door onbeschermd met de zaden om te gaan kan de handhuid irritatie vertonen (gebruik handschoenen!).
  • Het gif werd vroeger als wormmiddel in de veeartsenijkunde gebruikt.
  • In de tuin is de plant geschikt voor borders langs een tuinpad, of bij steen. De plant houdt van een kalkrijke en vochthoudende bodem. Let er op dat als de plant veel zaad zet, dit het einde van de plant kan inluiden. Snoei uitgebloeide bloemen tijdig weg. Doordat de plant groenblijvend is, staat de plant in de ondergroei eigenlijk altijd mooi.

     

Berichten over deze plant