MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Oosters Nieskruid +

Groeit in 6622 tuinen

Latijnse naam
Helleborus orientalis
Andere benamingen
Lenteroos, Vastenroos
Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De Helleborus orientalis behoort tot het geslacht nieskruid waartoe ook de kerstroos (Helleborus niger, deze bloeit rond de kerst en altijd met witte bloemen) behoort. De H. orientalis (verschillende kleuren) bloeit meestal vanaf januari tot diep in de lente. Vandaar dat deze in het Nederlands vaker aangeduid wordt als Lenteroos. Inmiddels zijn er veel kruisingen tussen de verschillende soorten Helleborus orientalis, zoals de Helleborus 'Winter Darling'. We beschrijven hier de H. Orientalis. (Niet te verwarren met de H. Niger!). 

Omschrijving: Hoogte 20 tot 45cm,  breedte 20 tot soms wel 50 cm. Langzaam groeiend.
Vaste plant.  Zeer winterhard. Bladhoudend. Polvormend. Giftig.
De H. orientalis is een makkelijke plant, mits de grondsoort niet te zuur en te droog is. Ze staat bij voorkeur in de halfschaduw of schaduw.
De handvormige leerachtige bladeren zijn aan de voet gedeeld in zeven of meerdere segmenten die meestal enkel aan de top getand zijn.

Bloei : van januari tot medio mei. De kleur is afhankelijk van de variëteit : van wit, groen/wit, zachtgeel, zacht roze, purper tot bijna zwarte komvormige bloemen. Al dan niet gespikkeld. 

Plantvoorschriften: 
Planttijd: in pot opgekweekt kan de Helleborus jaarrond geplant worden, behalve wanneer het vriest.
Helleborus orientalis houdt van een vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Maar niet van natte voeten.  Bij te zware gronden kan het toevoegen van compost vermengd met wat brekerzand en grove dolomiet een zeer positief effect teweegbrengen. Ieder jaar een portie 'Helleborusmeststof' of kalkrijke minerale meststof in het voorjaar en najaar is aan te raden. Tijdens het planten er goed op letten de plant niet dieper te zetten dan hij in de pot zat, knop boven de grond laten!  Meng wat beendermeel (half handje) onderin het plantgat door de grond. Bij zeer lichte zandgronden kan Bentoniet (handje) door het plantgat ingewerkt worden. Een goede compostlaag en af en toe wat zeewierkalk verrichten ook wonderen
Droge, arme en zure grond dien je dus sterk te (blijven) verbeteren.
Liefst in groepjes van 3 of meer met 30cm tussenruimte.
De plant heeft 12-18 maand nodig om goed aan te slaan.

Heel mooi te combineren met sneeuwklokjes.

N.B: H. argutifolia gedijt weer juist beter op arme zandgrond.


Verzorging: 
December: Geef de plant voldoende compost en organische mest vlak voor de bloei. 
Verwijder bij de H. orientalis alle oude bladeren, deze kunnen o.a. botritis veroorzaken. Deze bladeren niet op de composthoop doen.  (N.B. : Bij de H. argutifolia laat je de bladeren juist in tact.)
H. orientalis verbergen hun bloemen een beetje, maar door alle oude bladeren te verwijderen zodra de bloeistengels verschijnen kan je straks in alle schoonheid van de bloemen genieten . 

Mei : verwijder uitgebloeide bloemen om te voorkomen dat de plant teveel energie verspilt in het maken van zaad . Tenzij je zaad wilt verzamelen voor kweek.

Vermeerdering:  Voorjaar : delen (scheuren) alleen indien nodig tijdens of na de bloei .De plant heeft het echter moeilijk met scheuren of verplaatsen.

Ziekten: Schimmelziekten kunnen de bladeren aantasten, daarom wordt bij de H. orientalis het blad in de winter af geknipt.

Berichten over deze plant