MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Azalea 'Madame van Hecke'

Foto: Azalea 'Madame van Hecke'

Groeit in 55 tuinen

Latijnse naam
Rhododendron 'Madame van Hecke'
Hoogte
0 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De Azalea 'Madame van Hecke' bloeit in het voorjaar met paarse bloemen. Zeer geschikt voor borders door zijn max. hoogte van 50 cm. Bij het planten heeft de azalea tuinturf nodig, doe dit in het plantgat en rondom de plant. Bladhoudend en zeer winterhard.

Vereisten

Een Azalea moet altijd in de juiste grond geplant worden. Voor deze plant is een zure grond noodzakelijk. De juiste pH voor deze planten ligt tussen de 4,5- en 5,5. Bij het inplanten van de Azalea strooit u in het ruime plantgat tuinturf. Tuinturf laat de pH waarde zakken van uw tuingrond.

Onderhoud

Gebruik nooit koe- of kippenmest voor een Azalea, daar zit namelijk teveel kalk in en daar houdt deze plant dus niet van.Bij een te hoge pH waarde zullen de bladeren langzaam geel worden en afvallen. De plant is bij onvoldoende of niet in staat de voeding in de bodem op te nemen ten gevolgen die hoge pH waarde. Extra bijmesten heeft dan geen resultaat. En uiteindelijk zal de extra mest zelfs averechts werken daar de te hoge concentratie aan voedingszouten de plant ook nog zullen laten verdrogen, doordat deze zouten zelf ook het vermogen hebben om water aan zich te binden.

Organische meststoffen hebben ook een positive invloed op de structuur van de bodem hebben voor de langere duur en als onderhoudsbemesting de voorkeur. Deze meststoffen bevatten magnesium, waardoor de Azalea mooi groen van kleur blijft. De micro- organismen in deze meststof zorgen voor een sterk wortel gestel, waardoor de plant beter zal groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant continu vochtig blijft. Zeker nadat u bemest heeft.

Bloeien

Deze plant bloeit in de maand mei en is dan rijkelijk voorzien van bloemen.

Snoeien

Bij de Azalea onderscheiden we nijpen en snoeien.
Nijpen kan het hele jaar door gebeuren. Nijpen heeft tot doel vorm aan de Azalea te geven. Jonge scheuten met 5 - 7 blaadjes eraan worden teruggeknipt tot op 3 - 4 blaadjes. De ronde en bolle vorm wordt nagestreefd.
Snoeien heeft tot doel houtige twijgen in te korten.

Gesnoeid wordt op de jongste twijgjes. De zwakke twijgen worden verwijderd en ook wild schot aan de stam. De snoeiperiode begint in november en eindigt half december. Daarna ontstaan bloemknoppen. Na de bloei kan opnieuw worden begonnen met nijpen.

Berichten over deze plant