MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Choisya bemesten

  • Van begin Oktober tot eind Oktober     Eenmalig

   Bemest de Choisya ternata in de vroege zomer en het vroege najaar met koemest korrelsof andere organische mest  (DCM organische meststof voor de siertuin)

 • Choisya bloeien

  • Van begin September tot eind September

   Deze Choisya ternata bloeit twee keer in de maanden mei en september en is dan rijkelijk voorzien van witte trossen bloemen.

 • Choisya snoeien

  • Van midden April tot midden Mei     Eenmalig

   Geef de struik ook een beschutte plaats, afgeschermd van koude, gure wind. Het blad van choisya kan beschadigd raken door de vorst. Door de vorst aangetaste bladeren zullen vaak een lichtbruine tot lichtwitte kleur vertonen.

   Wat kun je doen om een choisya met bruine bladeren na de vorst te laten herstellen. Laat hem eerst rustig uitlopen. Afhankelijk van het soort zullen omstreeks begin april / begin mei nieuwe groeiknoppen of scheuten op de takken verschijnen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien. Hoe doe je dat? Knip met een snoeischaar of een takkenschaar de beschadigde takken tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug. Kom je nog takken tegen met slechts een paar bruine bladeren. Pluk deze dan gewoon met de hand af.

   Snoeien

   Wanneer moet je Choisya ternata, Choisya ‘Aztec’ snoeien. Kort direct na de bloei in juni de uitgebloeide scheuten met ongeveer 25 tot 30 cm in. Dit moedigt een tweede bloei aan van de struik, veelal in de late zomer.

   Drastisch snoeien Choisya. Is de struik te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in april. Knip alle takken tot net boven de grond af. Geeft de struik na zo’n flinke snoeibeurt ook wat siermest of compost en flink wat water. Dat zal het herstel van de plant bevorderen.