MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Citroenboom Citroenboom Citroenboom +Citroenboom

Groeit in 1121 tuinen

Latijnse naam
Citrus limonia
Andere benamingen
Citrus limonum, Citrus limon
Hoogte
1 - 140 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze citrus heeft dezelfde verzorging als andere citrussen nodig. De citroen (Citrus limon) is een gele citrusvrucht met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt.

De citroen bevat veel vitamine C en wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, maar ook in gebak zoals cake. Daarvoor is ook geraspte citroenschil goed bruikbaar. De schil van de citroen glanst omdat deze net na het oogsten wordt voorzien van een klein laagje was.

Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een etherische olie bereid die veel gebruikt wordt in parfum, waaronder eau de cologne, andere cosmetica en in limonades en snoepgoed.

De Citroenboom is een ideale terrasplant en kan men vanaf april tot oktober buiten plaatsen. De citroenboom is een genot voor het oog door zijn fris groene bladeren en bloeit gedurende het gehele seizoen. Vooral de sterke geur van de bloemen maken deze nog fascinerender.
Plaats de boom op een warme zonnige plaats, regelmatig bij bemesten en water geven. Plant de citroenboom in een ruime pot aangezien deze van een voedingsrijke en altijd vochtige bodem houdt.
Overwinteren in een vorstvrije koele lichtrijke plaats. De boom kan in de winterperiode blad verliezen maar loopt in het voorjaar weer uit. Ook in de winterperiode kan de citroenboom blijven bloeien en de vruchten aandikken. Regelmatig of jaarlijks snoeien voor de groeiperiode bevordert de bloemen en vruchten en geeft uiteindelijk een mooie en compacte vorm.

Deze citroenboom (Citrus Limonia) kenmerkt zich door zijn fraaie vertakkingen en heerlijk geurende blad en bloesem. De stamhoogte zit op circa 50-60 cm, de totale hoogte komt op circa 150-175 cm. Stamomtrek bedraagt 40-50cm. Leeftijdsindicatie circa 40 jaar. Prachtige geparfumeerde wit/roze bloemen in mei, gevolgd door vruchtzetting. Geeft voldragen vruchten in Hollandse zomer!
De citroenboom is bladhoudend en vraagt veel water (2 a 3x per week tussen maart en eind oktober). Aanplanten in goed humusrijke en waterdoorlatende potgrond met een laag van zo`n 20 cm hydrokorrels op de bodem. In het seizoen bijvoeden met (Pokon) vloeibare voeding voor citrusbomen en tabletten voor mediterrane bomen. Op lichte standplaats laten overwinteren bij temperaturen tussen 0 en 15 graden. In de wintermaanden 1x per maand een scheutje water geven, om de wortelkluit niet geheel uit te laten drogen. Prachtige aankleding op uw terras of serre.

Berichten over deze plant

 • Mia V.Mia V.
  In onze voortuin in Sardinie staat een 60 jarige citroenboom. Hij bloeit bijna het helemaal door en geeft veel fruit, kiloooos. Elk jaar wordt bij bijgesnoeit en we maken van de citroenen overheerlijke limoncello.
  Zondag 25 Juli 2021 om 20:23
 • Joyce K.Joyce K.
  Mijn citroenboompje staat in de vaste grond.
  Hij deed het de hele tijd goed sinds zomer vorig jaar, tot we terug kwamen van een weekendje Parijs. Het heeft toen 4 dagen zo hard gewaaid, er zaten nog maar enkele blaadjes aan en die waren allemaal bruin. De week voor we weggingen was hij nog helemaal … Lees verder »
  Donderdag 24 Maart 2016 om 16:11
  •  Bekijk alle 7 reacties »
  • Joyce K. Joyce K. Nee hoor, hij is lekker blijven staan in de grond. De kas heb ik er omheen gezet, is zo'n simpel goedkoop dingetje maar het doet zn werk
   Donderdag 24 Maart 2016 om 18:50
  • Roos T. Roos T. Dan komt het vast goed en zal hij uitlopen.
   Donderdag 24 Maart 2016 om 19:10
 • John m.John m.
  Onlangs een citrusboom gekocht met rijpe citrussen en grote nog groene citrussen en ook een tiental kleintjes.Hij staat nu in de veranda en dagelijks vallen er een paar van die kleintjes af.Wat kan ik doen?
  Dinsdag 28 Oktober 2014 om 22:00
 • Bert L.Bert L. voegde een foto toe aan Citroenboom (Citrus limonia)
  Foto: Citroenboom
  Dinsdag 24 April 2012 om 12:58